Gegants tecnològics comencen a assumir que pagaran més impostos amb l'acord del G7

Amb l'impost a les grans empreses d'almenys un 15% del benefici, es pretén que les multinacionals com Google o Amazon no puguin transferir beneficis a països amb baixa pressió fiscal

Actualitzat

Els ministres d'Economia i de Finances del G7, reunits aquest dissabte a Londres, han arribat a un principi d'acord per reformar el sistema fiscal global, una reforma que persegueix que els gegants tecnològics multinacionals com Google, Amazon o Facebook frenin els seus beneficis fiscals a través d'una nova taxa.

I empreses i països han començat a reaccionar. Facebook ha admès que haurà de pagar més impostos i països que atreien gegants de la tecnologia per la seva baixa pressió fiscal ja han començat a fer números. Calculen que perdran una cinquena part del que ingressaven per l'impost de societats.

Les economies més desenvolupades del món han acordat un impost mínim d'almenys un 15% del benefici a les grans corporacions. Es pretén que les multinacionals no puguin transferir els beneficis a països amb baixa pressió fiscal i que paguin impostos en els països on operen.

Ha anunciat l'acord el ministre d'Economia britànic, Rishi Sunak, que l'ha qualificat d'"històric" i ha dit que "requerirà que els gegants tecnològics multinacionals facin la seva contribució fiscal":


El ministre de Finances alemany, Olaf Scholz, que també ha considerat "històric" l'acord, s'ha felicitat per "una bona notícia per a la justícia i la solidaritat fiscal" i "una molt mala notícia per als paradisos fiscals arreu del món".

Fa anys que es busca la manera de trencar les llacunes legals que utilitzen algunes multinacionals per evadir impostos.

Els ministres britànic i alemany a la cimera (Europa Press / Alberto Pezzali)


Ara, al G20

A la reunió de Londres, els ministres dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França, el Canadà, Itàlia i el Japó s'han posat d'acord amb almenys el 15% de la taxa mínima de societats, sense arribar al 21% que volia l'administració Biden. L'acord arriba després de gairebé 10 anys d'intents.

El pacte s'analitzarà amb més detall el cap de setmana que ve a la reunió dels caps d'estat i de govern del G7 a Cornualla.

També s'estudiarà al juliol a Venècia, a la trobada dels ministres de Finances del G20, que agrupa els països desenvolupats i els emergents i els governadors dels bancs centrals.

També l'hauran de validar els socis de l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.


Les reaccions

Amazon, Google o Facebook han reaccionat a l'acord amb comunicats que el valoren públicament com a positiu. La companyia de Mark Zuckerberg reconeix que haurà de pagar més impostos a més indrets.

Seu de Facebook a Dublin
Facebook admet que haurà de pagar més impostos (Reuters/Clodagh Kilcoyne)

Un dels països més afectats seria Irlanda, que amb un impost de societats del 12,5% atreu des de fa anys seus d'empreses globlals i que perdria més de 2.000 milions d'euros anuals. Dublín demana que es tinguin en compte les necessitats dels països petits.

El ministre de finances irlandès, recorda en un tuit que qualsevol acord haurà de tenir en compte també els països petits.


Però per ara, la majoria de les reaccions a l'acord han estat de satisfaccó. Janet Yellen, secretària del Tresor dels EUA, ha dit: "El G7 ha fet passos significatius aquest cap de setmana per acabar amb la dinàmica perjudicial existent. I ha adoptat compromisos que suposen un impuls formidable per aconseguir una taxa global mínima sòlida."

També s'ha mostrat satisfet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que reitera l'adjectiu més repetit aquest dissabte sobre l'acord: històric.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut