Madrid

El Congrés rebutja la moció perquè el govern espanyol pagui aquest any els diners del fons de competitivitat

Convergència i Unió (CiU) no ha aconseguit els suports necessaris per aprovar al Congrés la moció sobre el fons de competitivitat. La votació del text que reclamava al govern espanyol pagar aquest any els 1.450 milions d'euros ha estat rebutjada amb els 168 vots en contra del PSOE. El "sí" ha sumat 161 vots entre CiU, ERC, ICV, IU, PP, UPyD, NaBai i BNG, mentre que el PNB, CC i UPN s'han abstingut.

Actualitzat
Amb 161 vots a favor, 10 abstencions i 168 en contra, el Congrés dels Diputats ha rebutjat la moció presentada per CiU que instava l'executiu espanyol a pagar aquest any els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. La federació nacionalista ha aconseguit, a banda dels vots dels seus deu diputats, els d'Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida, Partit Popular, Unió Progrés i Democràcia, Nafarroa Bai i Bloc Nacionalista Gallec.

El grup socialista ha estat l'únic que ha votat en contra del text i el Partit Nacionalista Basc, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès s'han abstingut. El context preelectoral ha comportat absències a la cambra, sobretot als bancs del PP, que haurien pogut canviar el resultat de la votació.

Retrets en el debat previ

Durant el debat al Congrés, Josep Sànchez Llibre ha estat l'encarregat de defensar la moció de la federació nacionalista perquè el govern espanyol avanci els 1.450 milions del fons de competitivitat. Sànchez Llibre ha encoratjat els 25 diputats del PSC a donar suport al text i a mantenir les mateixes posicions que defensen a Catalunya. CiU també els ha responsabilitzat que la moció no hagi pogut prosperar.

Des de les files socialistes, però, han assegurat que el seu grup també ha presentat una proposta per reclamar els diners del fons i que l'objectiu de CiU és només crear espectacle. Per la seva banda, Esquerra ha acusat el govern espanyol de deslleialtat mentre que Iniciativa, tot i donar suport a la moció, ha destacat que la manca dels diners del fons no és excusa per fer tantes retallades. El PP ha criticat el PSC per no votar a favor de la moció ara que no són al poder a Catalunya.

Encara que la moció hagués prosperat, el govern espanyol no estava obligat a transferir els 1.450 milions d'euros. En reiterades ocasions, el govern espanyol havia negat que tingués la intenció d'avançar els diners d'aquest fons.

Tensió entre CiU i el PSC en les hores prèvies

Tot i estar immersos en plena campanya electoral de les municipals, aquest matí la moció del fons de competitivitat ha desplaçat l'atenció dels dos partits majoritaris de Catalunya. Una picabaralla dialectal protagonitzada pel president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, i el portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha escalfat el debat del Congrés.

Quan Nadal ha instat CiU a votar a favor de l'esmena que han presentat els socialistes catalans a la moció, Homs ha contestat que no només ignoraran l'esmena, sinó que des del govern no es descarta acudir a la via judicial per reclamar el fons. Abans, Oriol Pujol havia respost que CiU no acceptarà l'esmena perquè no recull la data per a la liquidació dels 1.450 euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut