Eleccions municipals

Intercanvi de retrets entre PSC i CiU per la moció sobre el fons de competitivitat

Dimarts vinent s'ha de votar al Congrés dels Diputats una proposta de Convergència i Unió (CiU) sobre el pagament a la Generalitat els 1.450 milions del fons de competitivitat aquest mateix any 2011. El PSC va apuntar fa setmanes que, si convenia, els seus 25 diputats a la cambra alta es desmarcarien del PSOE. Aquesta possibilitat, però, s'ha esvaït aquest divendres.

Actualitzat
Els socialistes han mogut fixa i han anunciat que presentaran una esmena en què no  apareix cap termini de dates, tal com vol el PSOE, i reclama als governs català i espanyol que arribin a un acord. El diputat Daniel Fernández ha defensat que l'esmena "tindrà el suport dels 169 diputats del Grup Socialista" i ha avisat CiU que si no hi dóna suport "estarà demostrant que prefereix una victòria del PP".

D'altra banda, Fernández ha negat que els governs tripartits d'esquerres als ajuntaments estiguin acabats, tal com afirma Josep Antoni Duran i Lleida. El diputat socialista ha respost al líder d'Unió emplaçant-lo a garantir que CiU no serà el cavall de Troia que permeti l'entrada del PP a l'Ajuntament de Barcelona.

Sobre l'esmena socialista, el president del grup de CiU al Congrés ha assegurat que encara desconeix la proposta però que no té cap inconvenient a sumar-la al text que dimarts es votarà a Madrid. Duran reclama no alterar l'objectiu final de la moció, que afirma que és que l'Estat pagui a Catalunya els 1.450 milions del fons de competitivitat. Duran ha insinuat que l'esmena del PSC són "focs d'encenalls" i ha dit que caldrà veure si en la votació els socialistes catalans estaran a favor dels interessos del PSOE "o, per primera vegada a la vida, al costat dels interessos de Catalunya".

Aquest mateix divendres, el líder d'Unió ha escrit a la seva pàgina web que el tripartit va néixer als ajuntaments i pronostica que aquest 2011 també morirà als ajunatments.

Per la seva banda, Esquerra ha negat les acusacions d'una conjura entre els tres socis del tripartit per fer una ofensiva contra CiU i treure rèdit polític de les retallades. El número dos republicà, Joan Ridao, ha recordat l'"actitud lleial" d'ERC amb el nou govern català i que estan disposats "a tirar endavant els pressupostos". Ridao ha signat la iniciativa legislativa popular contra la reforma laboral.

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha presentat els populars com l'única força preocupada per la petita i mitjana empresa. "Som l'alternativa que de veritat permetrà crear llocs de treball", ha dit Sánchez-Camacho, que ha acusat els altres partits, especialment el PSC, de deixar els consistoris "amb més deute, més atur i més inseguretat".

Per últim, el líder d'ICV, Joan Herrera, ha vistat un CAP en el primer dia de campanya per criticar les retallades sanitàries del govern de la Generalitat. Per Herrera, que també ha signat la ILP contra la reforma laboral, el 22-M els catalans es juguen "si CiU té un xec en blanc per continuar retallant en pilars bàsics de l'estat del benestar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut