Lisboa

Zapatero anuncia la creació d'un equip conjunt i permanent d'investigació antiterrorista

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha concretat aquest matí l'acord que va pactar ahir amb el president francès, Nicolas Sarkozy, en una trobada bilateral en el marc de la cimera Unió Europea-Àfrica que se celebra a Lisboa. Rodríguez Zapatero ha afirmat que Espanya té un deute permanent amb França per la detenció de dos membres del comando d'ETA que la setmana passada va matar dos guàrdies civils, i ha detallat que la col·laboració policial amb França, que fins ara era puntual, tindrà un caràcter estable amb la creació d'un equip d'investigació antiterrorista conjunt i permanent.

Actualitzat

Per Rodríguez Zapatero, amb aquesta iniciativa es farà "un pas qualitatiu important que donarà els seus fruits". L'equip d'investigació conjunt permanent amplia la cooperació actual, basada en equips que es constitueixen per a actes criminals concrets i suposa, segons el president espanyol, "ampliar les capacitats, els mitjans i els efectius" que dediquen els dos països a la lluita antiterrorista, amb una cooperació permanent "dia a dia, minut a minut".

El president espanyol ha subratllat que la prioritat absoluta contra ETA en aquest moment és aconseguir la detenció del tercer terrorista que va participar en l'assassinat dels dos guàrdies civils a Capbreton. "Els puc assegurar que caurà i, darrere d'ell, en cauran molts més", ha dit el cap de l'executiu espanyol.

Zapatero, però, no ha ofert masses detalls sobre la composició o el funcionament de l'equip d'investigació permanent, com ara si els agents espanyols a França aniran armats, tant per raons de seguretat com per a garantir l'eficàcia de les operacions.

L'anunci de Zapatero ja ha rebut l'adhesió del PP, que creu que el president espanyol se suma a les posicions dels populars en aquesta matèria i veuen amb bons ulls que Sarkozy afirmi que perseguirà els etarres com si fossin delinqüents francesos. El secretari de Relacions Internacionals dels populars, Jorge Moragas, considera fonamental la col·laboració entre Espanya i França en matèria antiterrorista i creu que el gest de Zapatero arriba tard, després de "tres anys de confondre l'opinió pública i també els cossos de seguretat".

Avancen els tràmits per il·legalitzar ANB

El president del govern espanyol també ha dit que "avança" la feina que està fent l'executiu respecte a la situació legal d'Acció Nacionalista Basca (ANB). Zapatero ha explicat que no hi ha cap termini per a la possible il·legalització i que "el termini és l'aplicació de la llei".

En la roda de premsa que ha fet a Lisboa, Rodríguez Zapatero ha subratllat que "la tasca de la policia, la Guàrdia Civil, la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en allò que afecta l'àmbit de responsabilitat de l'executiu és una feina que avança".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut