Pep Guardiola i Sergi López fan campanya per demanar l'oficialitat del català a la UE

En la iniciativa de Plataforma per la Llengua "Say yes", Guardiola s'adreça al primer ministre de Suècia i López, al president francès

RedaccióActualitzat

Plataforma per la Llengua ha començat la batalla per aconseguir que els estats de la Unió Europea no frenin el català. L'entitat ha engegat una campanya en suport del català com a llengua oficial a Europa. Amb el lema "Say yes", han contractat publicitat a mitjans del continent i han contactat amb representants per explicar la situació.

A més, han comptat amb la col·laboració de dos personalitats de gran projecció internacional: Pep Guardiola i Sergi López, que han publicat vídeos a les xarxes socials on demanen l'oficialitat del català. 

En el cas de l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, demana en un vídeo al primer ministre suec, Ulf Kristerssom, que voti a favor de l'oficialitat del català a la Unió Europea. En aquest sentit, li demana que accepti el català, "la meva llengua", i que Suècia no veti el reconeixement del català.

Suècia és un dels països, juntament amb Finlàndia, que hauria expressat més reticències a l'oficialitat del català, el gallec i el basc pel cost de les traduccions.

 

Un missatge que molts usuaris han aplaudit a les xarxes, entre ells l'expresident Carles Puigdemont, que es troba en plenes negociacions per a una possible investidura de Pedro Sánchez.

Abans, l'actor Sergi López, reconegut internacionalment --en especial a França-- també s'ha sumat a la petició amb un vídeo en què es dirigeix directament al president francès, Emmanuel Macron:


El 19 de setembre, data clau

La cita important és el pròxim 19 de setembre: el Consell de la Unió Europea, la presidència rotatòria del qual recau aquest semestre en Espanya, es reuneix per debatre la qüestió de l'oficialitat del català.

Amb aquesta data en ment, Plataforma per la Llengua vol convèncer els estats que votin a favor de l'oficialitat del català a Europa. La campanya, a més de les crides a les xarxes socials de Guardiola o López, inclou un web que explica, en anglès, les raons de la petició. Ja han rebut més de 24.000 suports i han recollit milers d'euros.

L'entitat també ha anunciat la contractació de publicitat a diverses capçaleres europees com Politico, o en mitjans estatals, com el diari suec Dagens Nyheter. Els anuncis expliquen que la petició de l'oficialitat del català és "legal, inclusiva i justa" i que protegeix "patrimoni cultural comú de tots els europeus".

L'objectiu és arribar a tots els membres de les Representacions Permanents dels Països davant la UE, als legisladors europeus, al personal de les Direccions Generals de la Comissió i a altres diplomàtics i alts funcionaris de l'entorn de la UE.

La campanya de l'ONG del català vol trobar suport abans del 19 d'octubre
La campanya de l'ONG del català vol trobar suport abans del 19 d'octubre

Comprovant els suports

Durant les darreres setmanes, l'entitat ha parlat amb representants dels diversos estats membres de la Unió Europea i es declara satisfeta pels resultats.

"Se'ls ha demanat que prenguin una decisió i alguns fan preguntes abans de prendre-la. És normal. Un cop se'ls responen els dubtes hi ha d'haver una negociació, i això correspon fer-ho al govern espanyol", ha indicat el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCatalà
Anar al contingut