Imatges de la contraofensiva a Bakhmut, aquest mateix diumenge (Reuters)

Ucraïna veu una "finestra d'oportunitat" en la crisi de Rússia amb el Grup Wagner

Zelenski diu que la revolta del Grup Wagner mostra "la feblesa de Rússia" i demana més armes a Occident per a la contraofensiva

L'embat del líder dels mercenaris del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, aquest divendres i dissabte, contra el govern rus, és "una finestra d'oportunitat" per a Ucraïna.

Així ho ha valorat la viceministra ucraïnesa de Defensa, Hanna Maliar, que aquest cap de setmana ha anunciat una "ofensiva simultània" cap a la ciutat de Bakhmut, a l'est, sota control rus des del maig, i diverses localitats que l'envolten.

Maliar ha dit que l'exèrcit ucraïnès està fent "avenços en totes direccions", i altres fonts militars han parlat de progressos en els fronts de l'est i del sud.

Des del front sud, el comandant Oleksandr Tarnavski ha assegurat que han aconseguit alliberar una àrea a prop de Krasnohórivka, localitat a tocar de Donetsk, la capital de la regió del mateix nom, en mans dels russos.

Segons Tarnavski, el territori que han alliberat estava sota control rus des de 2014, quan forces prorusses se'n van apoderar.


Zelenski: "Feblesa de Rússia"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per la seva banda, considera que la crisi oberta entre el Kremlin i el Grup Wagner demostra "la feblesa de Rússia".

"Avui, el món ha vist que els caps de Rússia no controlen res. Res en absolut. Caos complet. Absència de predictibilitat. I està passant al territori rus, que està completament carregat d'armes."

En les primeres declaracions des que va esclatar aquest conflicte, Zelenski també ha aprofitat per tornar a reclamar "totes les armes necessàries" per poder fer front a la invasió russa, entre les quals, sobretot, els caces de combat F-16 i míssils tàctics ATACMS, amb un abast de més de 300 quilòmetres. 

"La seguretat del flanc oriental d'Europa depèn només de la nostra defensa", ha argumentat.


"Un regal" per a Occident

Des de Bielorússia, aliat de Moscou que hauria fet d'intermediari entre Prigojin i Vladímir Putin, el govern presidit per Aleksandr Lukaixenko ha qualificat aquesta crisi de "regal" per a Occident.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut