Trump era conscient de la gravetat de la Covid i ho va minimitzar per "no crear pànic"

L'últim llibre del periodista Bob Woodward, reconegut pel cas Watergate, defineix el magnat com "dinamita darrere la porta del país"

RedaccióActualitzat

Més llenya al foc contra Trump, aquest cop per un nou llibre del periodista Bob Woodward, reconegut pel cas Watergate. El llibre recull 17 entrevistes amb Trump fetes els últims mesos i revela que el president nord-americà va minimitzar la Covid-19 a l'inici de la pandèmia.

El llibre "Rage", Ràbia, surt a la venda el 15 de setembre, però The Washington Post n'ha avançat alguns fragments:

 

Donald Trump era conscient a principis de febrer que el coronavirus significava una amenaça molt greu pels Estats Units. Tenia informació detallada de com n'era, de perillós, i el potencial destructor que podia comportar. L'hi va explicar sense embuts al llegendari periodista Bob Woodward en una entrevista el dia 7 de febrer:

"És un virus molt difícil, delicat i més mortífer que les grips més dures. Per ser-te franc, Bob, sempre he volgut treure-hi importància. No vull crear el pànic."

Fragments de les converses entre Donald Trump i Bob Woodward

 

És a dir, Trump coneixia la gravetat del virus, però públicament i a propòsit hi treia importància, l'equiparava a una una grip comuna malgrat que sabia que era molt pitjor i no es cansava de repetir-ho:

"A l'abril, quan faci més calor, el virus marxarà miraculosament."

 

En declaracions als periodistes de la Casa Blanca, aquest dimecres, ha reiterat el fet que no volia crear pànic:

"Soc un animador d'aquest país. Estimo el nostre país. No vull que la gent estigui espantada. No vull crear pànic. No vull portar aquest país a la histèria."

 

Preguntat per si va enganyar deliberadament els nord-americans sobre el perill que suposava la pandèmia, el president ha dit: "Amb l'objectiu de reduir el pànic, potser va ser així."

Trump en una roda de premsa a la Casa Blanca (Jonathan Ernst/Reuters)

 

Cursa electoral

Els Estats Units tenen gairebé 200.000 morts per Covid i l'oposició es pregunta quants menys n'hi hauria hagut si des d'un principi Trump, amb l'economia i la reelecció al cap, no n'hagués amagat la gravetat als nord-americans.

El candidat demòcrata, Joe Biden, ha estat contundent: "Donald Trump sabia que la COVID-19 era perillosa. Sabia que era mortal. I ho va minimitzar a propòsit."

 

La Casa Blanca amb Trump

Les revelacions són només una de les perles del nou i explosiu llibre "Rage" del periodista que va destapar el Watergate, a qui sorprenentment el president ha concedit 17 entrevistes "on the record" l'últim any.

Donald Trump al despatx oval de la Casa Blanca (Leah Millis/Reuters)

 

I com en el primer llibre que va escriure sobre l'administració Trump, en el segon Woodward també es basa en centenars de fonts del govern i dibuixar una administració que continuaria sent caòtica i perillosa.

 

Acaba definint el magnat com "dinamita darrere la porta del país", i literalment conclou que és "l'home equivocat per al càrrec".

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut