Tancar l'aixeta del FLA: fortes conseqüències per als proveïdors i el mateix Estat

Quatre preguntes i respostes sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic i l'ordre del govern espanyol de vincular-lo a les despeses de l'1-O

RedaccióActualitzat

Què és el FLA, el Fons de Liquiditat Autonòmic? És una mesura que neix el 2012 en plena crisi i col·lapse dels mercats financers. Les comunitats van deixar llavors de tenir capacitat per finançar-se directament als mercats i l'estat espanyol va idear aquest mecanisme de préstecs per finançar el seu dèficit, és a dir, les despeses que no s'arribaven a pagar amb el que rebien del finançament autonòmic i dels ingressos propis.

Una despesa de 6.150 euros, el detonant de l'amenaça de tallar el FLA per l'1-O

I per a què són aquests diners? Exclusivament per pagar part de les factures dels proveïdors com ara les farmàcies, i els concerts hospitalaris.

I com se'ls paga? Aquests proveïdors envien les seves factures a la Generalitat i automàticament les rep també el Ministeri d'Hisenda, perquè els dos registres comptables estan connectats. Un cop revisades, Hisenda abona els diners directament als proveïdors.

 

Concretament, aquest any es preveu que pagui fins a 3.600 milions d'euros, però són diners, com veuen aquí, que no passen per les mans de la Generalitat, sinó que van directament als proveïdors.

Què passaria si aquesta aixeta del FLA es tanqués? La conseqüència immediata és que els proveïdors no cobrarien, però el responsable últim d'evitar aquest impagament, sobretot davant els mercats internacionals, podria ser l'estat espanyol, i una situació d'impagament afectaria la seva imatge davant els inversors de tot el món.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut