Salut estudia el passaport Covid per a restaurants, gimnasos i espectacles

Les pròximes setmanes seran claus per decidir si s'amplia el certificat Covid davant l'arribada de la nova variant delta plus i de la baixada de les temperatures

RedaccióActualitzat

Certificat Covid en restaurants, espais culturals i gimnasos si en les properes setmanes els indicadors de la Covid augmenten. Aquesta és la proposta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut en matèria de Covid amb l'arribada de la nova variant delta plus i de la baixada de les temperatures.

La presidenta del Comitè Científic, Magda Campins, ha assegurat en una entrevista al 324, que aquesta setmana i la que ve seran decisives per veure si cal tornar a aplicar restriccions. L'ingrés als hospitals determinarà la decisió.

"Estem en una època de l'any complicada, estarem més en llocs interiors, comença a haver-hi circulació d'altres virus respiratoris. Hem de ser molt prudents, no ens hem de relaxar i no interactuar massa, sobretot en espais interiors", ha dit Campins.

Preocupa la incidència que té la nova variant delta plus al Regne Unit. Aquest dissabte, el govern va confirmar que s'han detectat cinc casos d'aquesta mutació a Catalunya, que va començar a circular al juliol al Regne Unit i que probablement venia de l'Índia.

"Segons algun estudi, és més transmissible, però s'ha d'acabar de confirmar", ha apuntat la cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

El passaport Covid s'ampliaria a la restauració, entre d'altres (ACN/Aina Martí)

Demanar el passaport Covid en més entorns a part de l'oci nocturn és, doncs, la mesura que es plantejaria si els indicadors van a l'alça. L'Rt es manté a 1,16 i el risc de rebrot ha pujat un punt, fins als 52. Aquest diumenge s'han notificat cinc hospitalitzats més, fins als 336, dels quals 87 estan crítics a l'UCI.

 

Mascaretes a les escoles

Pel que fa a les mascaretes a les aules de les escoles, Campins assegura que treure-les "no serà aviat".

"Potser sí a nivell de patis a l'aire lliure. S'està fent un informe. La meva opinió personal és que de moment no es treguin mascaretes a les aules interiors. No seria prudent."

Aquesta tardor i hivern conviuran el virus de la SARS CoV-2 amb el de la grip i els que afecten l'aparell respiratori.

"A l'hospital atenem persones sense vacunar i persones vacunades. S'ha invertit la proporció que es veia al principi, en què la majoria eren no vacunats,"

Tercera dosi

El perfil de persones ingressades és de gent gran o inmunodeprimits. Les persones grans perden abans la protecció que les persones més joves: després de sis mesos s'han de posar la tercera dosi.

Aquest dilluns, Salut administrarà aquesta tercera punxada de la vacuna contra la Covid a persones més grans de 70 anys.

Campins s'ha referit també a l'efectivitat de la vacuna de Jansenn, que és entre un 15% i un 20% inferior que la que proporciona Pfizer i Moderna. És per això que l'agència reguladora dels Estats Units (FDA) ha recomanat una dosi més per protegir les persones que van vacunar-se amb l'única dosi de Jansenn. 

"Si algú porta Jansenn no ha de tenir por de posar-se les altres vacunes", ha assegurat Campins.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut