Barcelona

Nadal culpa Iberia del caos al Prat i reclama el traspàs de competències de l'aeroport a la Generalitat

El cas de l'aeroport del Prat ha arribat al Parlament. Cinc consellers de la Generalitat han comparegut davant la diputació permanent per explicar quina va ser l'actuació del govern en el desgavell de l'aeroport aquest cap de setmana. El primer a fer-ho ha estat el conseller de la Presidència, Joaquim Nadal, que ha culpat Iberia del col·lapse a l'aeroport i ha aprofitat per reclamar el traspàs de competències de l'aeroport a la Generalitat. El Parlament també ha acordat demanar la compareixença del delegat a Catalunya del govern espanyol, Joan Rangel.

Actualitzat

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha assegurat que el conflicte al Prat s'hauria pogut "evitar" si la companyia aèria Iberia hagués donat garanties i informació suficient al seus treballadors sobre la pèrdua del concurs del servei del "handling" en l'aeroport.

En la seva compareixença, Nadal ha reconegut que els fets "han repercutit en el prestigi i la imatge de Catalunya" i ha criticat durament els treballadors. No obstant això, ha responsabilitzat del conflicte la companyia. Joaquim Nadal ha remarcat que "fa massa temps" que en la seva estratègia empresarial al Prat, Iberia ha acumulat "massa errors, tant en la gestió dels vols com en les tasques d'Iberia Handling". Nadal també ha aprofitat per reinvindicar el traspàs de competències aeroportuàries a la Generalitat.

Interior es va mantenir en contacte amb AENA i les forces de seguretat de l'Estat

La consellera d'Interior, Montserrat Tura, ha assegurat que des de les 9 del matí el seu departament va seguir la situació al Prat i que durant tot el conflicte es van mantenir en contacte amb Aena i els responsables dels cossos i forces de seguretat de l'Estat per si era necessària la intervenció dels Mossos d'Esquadra o dels serveis d'emergència. Els màxims responsables de seguretat, ha dit, van declinar l'oferta d'ajut perquè consideraven que podien controlar la situació. Tura ha recordat que Interior no té competències policials ni al municipi del Prat, on encara no s'ha produït el desplegament dels Mossos, ni en la plataforma aeroportuària, on en raó del seu caràcter duaner i fronterer les competències corresponen a l'Estat.

El govern farà el que calgui perquè els responsables responguin

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat que els seu departament es va mobilitzar des del primer moment per posar les oficines de turisme al servei dels afectats, fent un seguiment directe del que anava succeint i avaluant la situació amb les agències de viatges. En aquest sentit ha dit que les oficines de turisme de la Generalitat han recollit 7.000 consultes relacionades amb el conflicte en tres dies.

Castells ha posat com a prioritats del departament donar assistència als turistes afectats i les agències, per resoldre els problemes més immediats i per ajudar-los a restarblir-se. El conseller ha assegurat que els "causants dels danys han de respondre davant els perjudicats" i "el govern de la Generalitat farà el que calgui perquè sigui així". L'altra gran prioritat, ha dit, és fer el possible perquè la imatge de Catalunya no quedi danyada fent un seguiment de l'impacte. S'ha compromès a donar compte de com ha afectat la crisi el sector turístic quan estigui suficientment avaluat. Finalment ha dit que aquest ha estat "la gota que vessa el vas" i cal canviar el sistema de gestió de l'aeroport perquè sigui "descentralitzada, autònoma i amb participació de la iniciativa privada".

No hi va haver crisi sanitària 

La consellera de Salut, Marina Geli, ha dit que no hi va haver incidències sanitàries greus. Preventivament el seu departament va enviar 7 unitats mèdiques i hi van treballar 14 persones per torn. A més, la Creu Roja hi va desplaçar 60 persones. 

No va ser una vaga

L'últim a comparèixer ha estat el conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, que ha insistit en la idea que, en cap cas, es pot parlar de vaga ni de vaga salvatge per fer referència a la protesta dels treballadors de terra d'Iberia de divendres. "No hi havia coneixement previ del conflicte ni una comunicació de vaga -que s'ha de fer amb 10 dies d'antelació-, per tant, no era una vaga", ha declarat Valls.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut