Els banyistes es van acostar fins a tocar al catxalot a les platges de Perth (Reuters/Jeffrey Krause)

Mor la balena de 15 metres que nedava entre banyistes a les platges de Perth, a Austràlia

El catxalot, una espècie en perill d'extinció, era d'edat avançada, tenia ferides i cremades del sol i estava molt dèbil per tornar a mar obert

Actualitzat

El catxalot que es va aproximar a la costa on va ser enregistrat nedant entre els banyistes a les platges de Perth a Austràlia ha acabat morint aquest dimarts després de quedar encallat en un banc de sorra.

Malgrat els esforços dels experts i biòlegs marins, que els últims dies van intentar guiar la balena perquè tornés a aigües més profundes, no van poder evitar que dilluns quedés varada i aquest dimarts morís. L'animal d'edat avançada, possiblement malalt, estava molt dèbil i tenia ferides i cremades del sol. 

"Vam ser conscients molt ràpidament que no estava en bones condicions", ha dit Mark Cugley, portaveu del Departament de Biodiversitat, Conservació i Atraccions de l'estat d'Austràlia Occidental. 

Ara, les autoritats retiraran les restes de l'animal, de 30 tones, per evitar que acudeixin els taurons tan a prop de les platges."També mirarem de fer algunes anàlisis post mortem o necròpsia per entendre tot el que puguem sobre la mort de la balena i també sobre aquesta espècie, ja que és força inusual tenir un catxalot en aquesta zona de Perth", ha dit Cugley aquest dimarts.
 

Nedant amb el catxalot

Els catxalots, les balenes dentades més grans del món, s'alimenten a les profunditats i rarament es veuen a prop de la costa. Les autoritats es van alarmar en trobar dissabte la balena molt a prop de les platges de Port Beach i Leighton, a Perth. Fotografies i vídeos dels banyistes nedant al seu voltant i tocant l'animal --quan encara era viu-- van córrer per les xarxes durant el cap de setmana. Els experts van advertir del perill tant pel catxalot com per als humans.

L'animal, de 30 tones i 15 metres de llargada, va tornar al mar. Els experts temien que s'encallés, però interactuar amb la balena era perillós. Dilluns va acabar varant en un banc de sorra prop de Rockingham, a 30 quilòmetres de Perth.

Les autoritats van tancar la platja mentre intentaven salvar-lo. Els socorristes han estat ruixant la pell de l'animal per alleujar-li les butllofes i les cremades del sol, però estava massa feble per tornar al mar i es va deteriorar ràpidament abans de morir, aquest dimarts.

Els encallaments de balenes soles no són estranys a Austràlia, sobretot quan els animals estan malalts, cosa que sovint pot provocar que es desorientin. Els catxalots estan catalogats com a espècie en perill d'extinció a Austràlia. Ara, la població s'està recuperant després que estiguessin a punt de desaparèixer per la caça massiva als segles XIX i XX.

ARXIVAT A:
BiodiversitatAustràlia
Anar al contingut