La protesta ha sortit del Parc Central de Mataró
La protesta ha sortit del Parc Central de Mataró (ACN/Mar Martí)

Marxa per canviar la llei de caça: "Volem perdre'ns per la muntanya sense perdre la vida"

Més de 500 persones han participat a la protesta que s'ha fet aquest diumenge a Mataró convocada per la família d'un ciclista ferit de gravetat pel tret d'un caçador

Redacció/ACNActualitzat

El mataroní Francesc Jiménez va rebre un tret quan anava en bicicleta per un bosc d'Argentona el 29 de gener, en un accident quan uns caçadors participaven en una batuda de porcs senglars. Té lesions medul·lars greus que l'han deixat paraplègic.

La seva família ha convocat la marxa que s'ha fet aquest diumenge a Mataró per exigir canvis en la Llei de caça actual, aprovada el 1970. Mig miler de persones han recorregut la riera de la capital del Maresme, des del Parc Central i fins a l'Ajuntament.

Una gran pancarta on s'hi llegia "Volem un bosc segur" ha obert la protesta. "Volem un bosc on puguem anar a collir bolets o a anar a córrer o en bicicleta sense haver de sortir corrents quan veiem un caçador" ha dit Josep Lluís Morgado, sogre del ciclista ferit.

Ciclistes, senderistes, boletaires o col·lectius de defensa dels animals han participat en aquesta marxa convocada amb el lema "Volem perdre'ns per la muntanya sense perdre la vida".

Entitats animalistes s'han afegit a la marxa convocada pels familiars del ciclista ferit al gener

Més control a les batudes

Reclamen que el Parlament endureixi la regulació de la caça i que busqui alternatives per combatre la superpoblació d'animals com els senglars. "No estem en contra de les batudes", ha aclarit Morgado.

D'entrada, volen que es prohibeixin les batudes durant els caps de setmana o en les vacances escolars. A més, quan n'hi hagi, demanen que estiguin totalment perimetrades i vigilades i que es facin controls d'alcoholèmia aleatoris.

També reclamen a la Generalitat que es faci un registre dels accidents de caça.

Cada setmana es fan més de 500 batudes a Catalunya, però no hi ha un recompte de quants ferits hi ha hagut associats a la caça en els darrers anys.

Tot i que la temporada de caça del senglar va de setembre a març, a la pràctica es concedeixen permisos especials durant tot l'any en aquelles zones on hi ha danys importants en l'agricultura.

Des dels col·lectius de caçadors expliquen que ja avisen quan es fa una batuda, mentre els excursionistes reclamen informació prèvia per no trobar-s'hi quan ja són a la natura, com es recull en aquest vídeo:

L'alcaldessa d'Argentona, Gina Sabadell, ha participat a la protesta i ha explicat que l'Ajuntament ha aprovat una moció en què insten les administracions competents a fer un canvi legislatiu que permeti "fer compatible l'ús de l'espai forestal i agrari amb la caça".

Arran de l'accident del gener, la Generalitat ha elaborat un protocol en què demana millorar la seguretat de les batudes i minimitzar els "conflictes de convivència" entre els usuaris del bosc.

D'aquesta manera, en l'ordre de vedes de la temporada de caça 2022-2023 s'exigirà l'anunci previ de les batudes, que ara només és una recomanació, i que es faci amb prou marge perquè els gestors dels parcs naturals puguin establir mecanismes que facin compatibles i segurs els diferents usos de l'espai.

Anar al contingut