Un dels cartells de senyalització de la batuda de senglars
Un dels cartells de senyalització de la batuda de senglars
Argentona

La família del ciclista ferit greu per un caçador demana endurir la llei de la caça

L'esportista va rebre l'impacte d'un tret mentre anava en bici per la muntanya a Argentona, no podrà tornar a caminar i ha perdut un 70% de capacitat en un pulmó

RedaccióActualitzat

El tret accidental d'un caçador ha capgirat la vida de Francesc Jiménez. El 29 de gener va rebre l'impacte d'un projectil mentre anava en bici per la muntanya, a Argentona, en una zona on es feia un batuda de senglars. 

De resultes de l'impacte, ha perdut un 70% de capacitat en un pulmó i les lesions a la medul·la li impediran tornar a caminar. 

Amb en Francesc, veí de Vilassar de Mar, encara ingressat, la seva família ha aixecat la veu per evitar que es repeteixi un fet com aquest.

La batuda en què hi va haver l'accident es va fer un dissabte al matí, a una hora en què pels camins del bosc hi circula molta gent. És una zona boscosa a tocar d'Òrrius i Cabrils "a només a un quilòmetre de les cases", segons els familiars. 

Volen que s'endureixi la llei que regula la caça i que es restringeixin més les batudes en llocs tan freqüentats, com explica el seu sogre, Josep Lluís Morgado Viladevall: 

 "Si organitzen alguna cosa, ha de ser un vedat tancat, que sigui totalment difícil accedir-hi, que es faci a les nits, que toquin sirenes quan s'està fent. O que posin gent a les entrades, però n'hi ha tantes...."

Els parents afirmen que "no es un cas aïllat" i demanen accions: 

La família reclama que es busquin alternatives per combatre la superpoblació d'animals com els senglars "que no posin en perill cap vida humana".


Els caçadors van senyalitzar la batuda 

Cada setmana es fan més de 500 batudes a Catalunya, però no hi ha un recompte de quants ferits hi ha hagut associats a la caça en els últims anys.

Ciclistes que solen fer esport a la zona asseguren que no han vist "mai" cap cartell que avisi que hi ha batudes, però el cas és que la societat de caçadors d'Argentona va senyalitzar la zona com marca la normativa.

Ciclistes que solen freqüentar la zona de l'accident diuen que no han vist 'mai' cap senyalització de batuda de caça
Ciclistes que solen freqüentar la zona diuen que no han vist "mai" cap senyalització de batuda de caça


Possibles canvis en la regulació de la caça

Ara, la Generalitat ha elaborat un protocol en què recomana millorar-la . "No només de marcar amb un cartell que es fa un batuda, sinó que hi hagi un caçador correctament identificat o un guarda del parc que pugui informar els usuaris que s'està desenvolupant en aquell moment i en aquell espai", explica Josep Pena Sant, director dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural. 

Des de l'Ajuntament d'Argentona demanen fer un pas més i que s'actualitzi la llei. "Estem parlant d'una llei de l'any 71, de fa 50 anys, que entenem que ha quedat obsoleta perquè l'ús que es fa ara mateix de l'espai públic de les zones verdes és molt diferent del de llavors", apunta l'alcaldessa, Gina Sabadell Simó. 
 

Els caçadors suspenen les batudes d'aquesta temporada

Els caçadors d'Argentona han decidit suspendre totes les batudes d'aquesta temporada. "Ens té consternats, fins al punt que vaig decidir, d'un dia per l'altre, que suspeníem les batudes de caça. A més, els caçadors tampoc estaven amb ganes, almenys aquest any", comenta el president de la societat, Joan Valls Moré. 

 

Anar al contingut