Exterior d'un refugi antiaeri a Lviv (Carles Prats Padrós)
Exterior d'un refugi antiaeri a Lviv (Carles Prats Padrós)
Lviv

Lviv recupera búnquers de la Segona Guerra Mundial per protegir-se dels atacs russos

Carles Prats PadrósActualitzat

Considerada fins ara una zona relativament segura, els darrers dies a Lviv hi han sonat les alarmes antiaèries. Amb el soroll de les sirenes, els ciutadans busquen llocs on refugiar-se dels atacs, ja sigui sota l'estació, davant de la universitat o en soterranis de cases particulars.

Arran de la invasió russa, a Lviv s'hi han desenterrat búnquers de la Segona Guerra Mundial que estaven oblidats.

Els van construir els nazis durant l'ocupació de la ciutat del 1944 per protegir-se de l'exèrcit soviètic. I, gairebé 80 anys després, es tornen a fer servir.

L'interior d'un búnquer a la ciutat de Lviv (Carles Prats Padrós)

A tota la ciutat en queden cinc, amb una capacitat de 100 a 200 persones, aproximadament. Ara, s'hi han col·locat bancs nous i s'hi han instal·lat endolls.

Per tot Lviv hi ha cartells anunciant refugis antiaeris. A cada bloc de pisos n'hi ha un amb les dades del responsable. I, fins i tot, s'ha creat un mapa interactiu a internet per a aquelles persones que siguin al carrer quan sonin les alarmes.


Entre 3 i 5 minuts per refugiar-s'hi

Andrí Risitun fa quinze anys que estudia els refugis antiaeris. Al llarg d'aquest temps, ha recollit material sobre els búnquers soviètics que hi havia a Lviv abans del desenvolupament urbanístic, quan havien de servir per protegir-se d'un atac dels Estats Units durant la guerra freda.

Andrí Risitun amb la documentació que té sobre els búnquers soviètics de Lviv
Andrí Risitun amb la documentació que té sobre els búnquers soviètics de Lviv (Carles Prats Padrós)

Ara, l'exèrcit ucraïnès aprofita el seu coneixement i li demana assessorament.

Ell també té un refugi al soterrani de casa. Amb el seu fill, hi baixen ràpidament quan sonen les alarmes. Abans d'anar-hi, han d'agafar una motxilla d'emergència que ha d'estar a punt les 24 hores del dia:

"Tenim de tres a cinc minuts mentre els avions volen per sobre Ucraïna i ningú sap a on van. Aquest és el problema principal."

L'equip de TV3 desplaçat a Lviv ha baixat a alguns dels búnquers i ha parlat amb ciutadans que s'hi refugien:

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaVolodímir ZelenskiVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut