Moment de la votació al Consell de Seguretat de l'ONU (Reuters/David Dee Delgado)

L'ONU fracassa en l'intent d'exigir un alto el foc a Gaza després de 5 dies de negociacions

La resolució, proposada pels Emirats Àrabs Units, s'ha modificat diverses vegades durant les negociacions per evitar el veto dels EUA, que s'han abstingut

RedaccióActualitzat

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest divendres una resolució que demana impulsar l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza

Proposada pels Emirats Àrabs Units, ha estat adoptada amb l'abstenció dels Estats Units i de Rússia després de ser reescrita diverses vegades.

El text, que no demana un alto el foc, demana al secretari general de l'ONU que designi un coordinador especial per monitoritzar i verificar l'enviament d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza, bombardejada de manera incessant per Israel des del 7 d'octubre, fa més de dos mesos.

Els EUA i Rússia s'han abstingut en la votació de la resolució (Reuters/David Dee Delgado)

Durant les negociacions, els EUA s'han oposat a la proposta de Rússia d'afegir al redactat una crida "a un cessament urgent i sostenible de les hostilitats".

Per contra, el text aprovat "demana mesures urgents per permetre immediatament un accés humanitari segur, sense obstacles i ampliat" i fa una crida "per crear les condicions per a un cessament sostenible de les hostilitats".


Bombes contra zones segures

L'aprovació d'aquesta resolució arriba l'endemà que l'ONU hagi alertat sobre el risc creixent que una part de la població de Gaza pugui morir de fam. 

"Ningú a Gaza està fora de perill de morir de gana", ha afirmat Cindy McCain, del Programa Mundial d'Aliments.

Israel assegura que des del 7 d'octubre ha permès l'entrada a la Franja de Gaza de 5.405 camions amb aliments, aigua i subministraments mèdics.

Les ONG que treballen sobre el terreny parlen d'ajuda insuficient, i el Programa Mundial d'Aliments ha calculat que només entra el 10% de l'ajuda necessària

"Les quantitats de productes bàsics, inclosos els aliments, que es permet que entrin a la Franja de Gaza són del tot insuficients", assegura un informe publicat aquest dijous per un organisme de l'ONU que avalua les necessitats alimentàries de zones en conflicte. 

Més d'una quarta part dels habitatges de Gaza han estat destruïts, i més de la meitat dels gazians són desplaçats interns (Reuters/Amir Cohen)

Després de 75 dies de guerra a Gaza, el balanç més recent de les autoritats sanitàries de la Franja és de 20.057 palestins morts i 53.320 ferits. En aquest temps, a més, més d'una quarta part dels habitatges de la Franja han quedat destruïts o inhabitables, i més de la meitat dels 2,2 milions de gazians són desplaçats interns.  

Aquest divendres, d'altra banda, el diari The New York Times publica el resultat d'una investigació pròpia, elaborada a partir de l'anàlisi d'imatges de satèl·lit, que assegura que "durant les sis primeres setmanes de guerra a Gaza, Israel va utilitzar habitualment una de les seves bombes més grans i destructives en zones que havia designat com a segures per als civils".

ARXIVAT A:
Estats UnitsRússiaONUGuerra a Gaza
Anar al contingut