Bilbao

L'exlehendakari Ardanza creu que el concert per a Catalunya "preocuparia molt Espanya"

José Antonio Ardanza va ser el lehendakari dels anys més marcats pel terrorisme d'ETA. Ara que hi ha obert un procés que pot portar la pau, reflexiona sobre com serà difícil d'aconseguir-la, sense vencedors ni vençuts. També opina, en una entrevista que li ha fet Montse Vila, sobre la reivindicació catalana d'un finançament semblant al concert. Hi dóna suport, però creu que no serà així. Se'l veu amb forces i ben recuperat de l'infart que va tenir l'any passat.

Actualitzat
Aquests dies, José Antonio Ardanza presenta les seves memòries que recullen el bagatge de 14 anys com a lehendakari. Ara aspira a una pau sòlida a Euskadi basada en una reconciliació i una excarceració progressiva de presos d'ETA, com ja preveia l'acord d'Ajuria Enea. L'exlehendakari ha parlat també sobre la sintonia entre Euskadi i Catalunya i s'ha referit al concert econòmic.

Amnistia per als presos no, però sí flexibilitat


L'exlehendakari José Antonio Ardanza ha manifestat que el procés de pau iniciat al Paí Basc, tot i que està costant, "és irreversible" i que la reconciliació ha d'arribar sense que es torni a repetir "la història del bàndol vencedor i el bàndol vençut". "Ha de ser una altra cosa", ha assegurat. En relació amb el problema dels presos, Ardanza aposta perquè l'executiu faci servir "mecanismes possibles com els indults", que permetin, no una "amnistia", "que seria com esborrar tot el que ha passat", sinó una excarceració progressiva. "No pot haver-hi una amnistia", ha precisat l'exlehendakari, "perquè és un concepte jurídic que, d'alguna manera, pretén emparar un reconeixement com de no-delicte" i "els delictes hi són".

El concert econòmic per a Catalunya "preocuparia molt Espanya"

En un altre moment de l'entrevista i en relació amb el concert econòmic per a Catalunya, José Antonio Ardanza ha reconegut que a Euskadi el nombre d'habitants és només de dos milions i poc, mentre que Catalunya "amb set milions és ja un gran país i m'imagino -ha dit- que això, a Espanya, el preocupa molt" ja que un concert econòmic "el que et dóna és un nivell de sobirania fiscal molt alt" que exigeix també un alt grau de "responsabilitat" i d'"eficàcia fiscal".






VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut