L'exvicepresident de Junts Francesc de Dalmases, al Parlament
Francesc de Dalmases va dimitir com a vicepresident de Junts (Guillem Roset / ACN)

El Parlament demana un informe jurídic pel cas Dalmases, que podria ser amonestat o sancionat

La comissió de l'estatut dels diputats es reunirà el proper dia 3 de novembre per abordar el cas del diputat de Junts, després de la petició de diversos grups

Júlia López RomeroActualitzat

Aquest matí s'ha reunit la mesa de la comissió de l'estatut dels diputats del Parlament, encapçalada per Jaume Alonso-Cuevillas com a president i David Pérez com a secretari. Després de la trobada, han anunciat que el 3 de novembre, a les 10 del matí, es convocarà la comissió de l'estatut dels diputats per abordar el cas de Francesc Dalmases per haver increpat la subdirectora al programa "FAQS" de TV3, Mònica Hernàndez.

Precisament aquest dimecres, ERC, la CUP i els comuns van registrar una sol·licitud conjunta per convocar la comissió de l'estatut dels diputats després de l'informe intern del partit que va concloure les seves "intimidacions" a una periodista.

Aquest dimarts, De Dalmases va dimitir com a vicepresident de Junts arran de l'informe intern i també com a membre de la comissió del Parlament sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Dalmases, però, continua sent diputat del Parlament
 

Quins escenaris s'obren per a Francesc de Dalmases?

La mesa de la comissió ha demanat un informe jurídic a la mesa del Parlament per aclarir com s'hauria d'aplicar el codi de conducta dels diputats per un cas com el de Dalmases perquè no s'ha aplicat mai.

Segons el codi de conducta de la institució, els diputats han de mantenir una "actitud exemplar" i una relació amb els mitjans de comunicació "a favor del dret a la informació".

A partir d'aquí, si la mesa del Parlament considera que s'ha incomplert aquesta conducta, pot imposar dos tipus de sanció al diputat de Junts:

  • Una amonestació pública

  • Una multa de 600 a 12.000 euros

L'altra opció per a Dalmases és deixar l'acta de diputat de manera voluntària.  
 

Nou capítol de tensió dins de Junts

Aquest dimecres, segons ha avançat el Nació Digital, s'ha identificat qui hi ha darrere del perfil fals de Twitter de Joana Masdeu, que es presentava falsament com a periodista del Parlament i que defensava Francesc de Dalmases.

Segons aquest mitjà, el mòbil vinculat a aquest compte de Twitter és el de Rai López Calvet, conseller nacional de Junts i estret col·laborador de Laura Borràs.

Des d'aquest perfil s'assegurava que tot plegat era una campanya mediàtica dels periodistes per atacar Dalmases, i s' acusava Jordi Sànchez i Albert Batet d'actituds intimidatòries contra periodistes. El compte fals ja no existeix. Rai López ha negat a través de Twitter tenir res a veure amb aquest compte.

Carme Rocamora, periodista de Nació Digital, ha explicat al "Tot es mou" de TV3 que el perfil de Twitter es va crear coincidint amb l'informe intern de Junts, i que entre els periodistes que cobreixen la informació del Parlament es van començar a preguntar si algú coneixia Joana Masdeu, i "cap la coneixia".

Rocamora ha assegurat que van començar a introduir números de telèfon a Twitter, el mecanisme per poder recuperar el compte tancat de Joana Masdeu, i que el cinquè va ser el de Rai López. En aquest moment els apareix la notificació que "ens confirma que li envia un missatge al seu compte per recuperar-lo".

Amb tot plegat, aquesta setmana Junts informava a través d'un comunicat que donen el cas Dalmases per tancat, després de la dimissió del diputat com a vicepresident del partit.

Malgrat això, la mala maror interna continua entre les dues principals famílies del partit. De fet, segons apunten diverses fonts, dues diputades de Junts també s'haurien queixat de l'actitud de Dalmases, i una part de Junts ja recull signatures per deixar-lo sense l'escó de diputat.

D'altra banda, els partidaris de Laura Borràs titllen el cas de "cacera de bruixes" dirigida a la figura de la presidenta de Junts.

ARXIVAT A:
JuntsParlament de Catalunya
Anar al contingut