Francesc de Dalmases, en una intervenció al Parlament
Francesc de Dalmases, en una intervenció al Parlament (Europa Press/David Zorrakino)
Barcelona

Dalmases dimiteix de l'executiva de Junts pel tracte a la subdirectora del "FAQS"

L'executiva del partit ha acceptat per unanimitat la renúncia de Dalmases, que continuarà com a diputat al Parlament però no a la comissió de la CCMA

RedaccióActualitzat

Francesc de Dalmases ha dimitit com a vicepresident de Junts per Catalunya després de l'informe intern del partit crític amb la seva conducta quan va increpar una periodista del programa "FAQS", de TV3

L'executiva de Junts ha informat de la renúncia de Dalmases, mà dreta de Laura Borràs, com a vicepresident del partit i també com a membre de la comissió del Parlament sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

L'executiva nacional ha acceptat la seva decisió per unanimitat.

Dalmases, que ja va deixar de ser portaveu del seu grup a la comissió de control de la CCMA, continuarà sent diputat del Parlament. 

Sectors de Junts havien reclamat la dimissió del diputat pel "malestar" que el cas havia generat en el grup parlamentari i en diferents quadres territorials del partit.

La majoria de partits havien demanat que es convoqués al Parlament la comissió de l'estatut dels diputats per abordar el cas. I, des del govern, s'ha demanat "aclarir els fets, sense marge de dubtes, per la gravetat de les acusacions".
 

L'informe intern, qüestionat pel mateix Dalmases

L'informe intern de Junts va concloure que Dalmases va "perdre els nervis de forma exagerada" quan va increpar la subdirectora del programa, Mònica Hernàndez, el 9 de juliol, després d'una entrevista a Laura Borràs que l'acusada va definir com "un interrogatori".

L'actitud del diputat va ser "incorrecta" i la periodista "es va sentir intimidada", va recollir el document elaborat per l'advocada Magda Oranich a partir d'una vintena d'entrevistes a testimonis dels fets. 

La polèmica es va amplificar després que Oranich va denunciar pressions de l'entorn de Dalmases i de la mateixa Laura Borràs per suavitzar les conclusions de la investigació; una investigació que l'afectat considera "absolutament irregular" i tendenciosa.

El malestar intern que ha provocat el cas va fer que Junts decidís convocar per a aquesta tarda una reunió extraordinària de la seva direcció i que el secretari general, Jordi Turull, admetés que l'afer perjudica i desgasta el partit.

Francesc de Dalmases, assegut a l'escó en un ple del Parlament
Francesc de Dalmases, en un ple del Parlament (ACN / Bernat Vilaró)

Un cop va esclatar la polèmica, Dalmases va treure-hi importància i va emmarcar els fets en una discussió "professional". Va negar haver insultat o intimidat ningú. 

Finalment, però, va acabar demanant disculpes fent servir la fórmula "a tothom que s'hagi pogut sentir ofès".

La direcció de TV3 va demanar respecte envers els professionals dels mitjans de comunicació i el comitè d'empresa va condemnar "l'actitud intimidatòria i l'atac inexcusable contra la llibertat i el dret a la informació" que suposaven els fets.

També el Consell de Programes va reclamar una "rectificació visible", mentre que el Col·legi de Periodistes va considerar "intolerables" i contràries al periodisme aquestes pràctiques, i el Grup Barnils, del qual era soci, el va expulsar. 
 

Oranich: "Em sento reconfortada, sense alegrar-me'n"

En declaracions al "Planta baixa", de TV3, Magda Oranich s'ha declarat satisfeta pel desenllaç del cas "perquè m'he cansat que diguin que el que hi ha a l'informe és fals".

"Em sento reconfortada, sense alegrar-me'n", ha afirmat. 

L'advocada ha considerat "una bona decisió per part seva" la dimissió i s'ha queixat de les pressions i insults a les xarxes socials que ha rebut per haver fet l'informe. "Fas un informe i a sobre te les carregues tu?", ha apuntat. 

 

ARXIVAT A:
JxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut