Espectacular bòlid albirat des de Catalunya

Alberto AlcántaraActualitzat

Un bòlid ha travessat aquesta nit passada el cel del sud-oest de la península Ibèrica i ha estat gravat per molts observadors de Portugal i Espanya. Ha estat tan lluminós que s'ha pogut observar fins i tot des de Catalunya. Des de les càmeres de Marçà, al Priorat, s'ha registrat a les 00.46, hora local.

A la part superior de la notícia podeu veure un parell de vídeos des del Priorat, que ens ha enviat Joan Riba. També s'ha reportat des de Lleida.

 

 

Així s'ha vist el fenomen des d'altres indrets. Observeu com, en el moment de màxima lluminositat, gairebé s'ha fet de dia per un segon.

 

 

Un bòlid o bola de foc es produeix quan una partícula provinent de l'espai (meteoroide) entra a l'atmosfera terrestre i es crema, totalment o parcialment, per efecte del fregament. Quan el meteoroide té unes certes dimensions més grans, produeix aquest tipus de meteor molt lluminós. Fins i tot poden provocar efectes sonors.

L'astrofísic Jose María Madiedo, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), ha fet un informe complet del bòlid d'aquesta nit al seu compte d'X. Es calcula que ha entrat a una velocitat de més de 160.000 km/h i que s'ha desintegrat completament, produint més d'una explosió.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut