Tuit de la usuària anomenada Joana Masdeu
Tuit de la usuària anomenada Joana Masdeu
Fets o fakes

Joana Masdeu, un perfil de Twitter fals per defensar el diputat Francesc de Dalmases

Aquest compte creat fa pocs dies ha desaparegut poc després d'atacar el diputat de Junts Albert Batet i Jordi Sànchez

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Twitter Catalunya ha viscut en les últimes hores el que és coneix com una campanya de Comportament Fals Coordinat (en anglès, Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) al voltant del cas de Francesc de Dalmases, que va intimidar la subdirectora del "FAQS", de TV3.

Al vespre d'aquest dimarts 25, una usuària de Twitter anomenada Joana Masdeu va penjar un llarg fil en què explicava que discussions pujades de to entre periodistes i polítics n'hi havia hagut sempre i que el cas de Francesc de Dalmases al "FAQS" era un de tants.

Aquest perfil també assegurava que tot plegat semblava una campanya orquestrada per difamar el diputat i per extensió Laura Borràs.

Fils de Twitter del perfil de la usuària Joana Masdeu

El tuit inicial del fil va obtenir més de 1.300 'M'agrada' i pràcticament 1.000 retuits, tot i que el perfil de Joana Masdeu només tenia poc més de 500 seguidors quan va penjar-lo. Entre els perfils que el van retuitejar n'hi havia alguns amb molts seguidors, com Ramón Cotarelo o Betona Comín i entre els seguidors del compte, Laura Borràs o Jaume Alonso-Cuevillas.

Hores després, durant el matí d'aquest dimecres, el mateix perfil ha fet un altre tuit en aquest cas atacant dos companys de partit de Francesc de Dalmases, Albert Batet i Jordi Sànchez.

Tuit del perfil de Joana Masdeu atacant els diputats de Junts Albert Batet i Jordi Sànchez

Poc després d'aquest tuit, el mateix Jordi Sánchez li ha respost i ha estat aleshores quan el perfil s'ha esborrat i ha quedat inactiu. 

Joana Masdeu, un perfil fals

Al llarg del matí, diversos periodistes parlamentaris han fet broma i han cridat l'atenció al voltant del perfil de Joana Masdeu comentant que no l'havien vist mai ni n'havien sentit a parlar i fonts parlamentàries han confirmat que ningú amb aquest nom havia estat acreditat per treballar al Parlament, tot i que la seva foto de perfil era la sala de premsa de la cambra catalana. 

Fent una cerca bàsica a Google abans que el cas es convertís en viral, el nom de Joana Masdeu no remetia a cap article d'actualitat política ni a cap altre perfil que no fos al de Twitter del que parlem. En aquest perfil, quan estava actiu, es podia veure que el compte de Joana Masdeu s'havia creat aquest mes d'octubre i que el seu primer tuit l'havia fet el 23 d'octubre, assegurant que li havien tancat els comptes previs. Dels seus 65 tuits, la majoria eren retuits de gent que havia comentat el seu fil. 

Aquest comportament i aquestes característiques són habituals en els comptes falsos. A última hora de la nit de dimecres, els companys de Nació Digital van poder confirmar que el compte de Joana Masdeu estava vinculat al telèfon mòbil de Rai López Calvet, un col·laborador estret de Laura Borràs. Calvet, per la seva banda, nega a "El matí de Catalunya Ràdio" qualsevol vincle amb aquest compte.

Una campanya preparada

El fet que un perfil desconegut amb molt pocs seguidors aconsegueixi tanta notorietat i difusió no és una casualitat. Molt sovint a Twitter es generen campanyes del que s'anomena astroturfing, fer créixer un contingut de manera artificial, però fent veure que simplement s'està viralitzant de manera orgànica.

Aquest fenomen també s'anomena Comportament Fals Coordinat (CIB en anglès). Per posar en marxa aquesta mena de campanyes, el que cal és un perfil molt discret i altres amb milers de seguidors preparats i coordinats per fer un retuit ràpidament.

Sovint també es fan servir bots, comptes automatitzats, perquè retuitegi. Si Twitter detecta molta activitat al voltant d'un tuit concret molt ràpidament, l'algoritme posiciona millor aquell tuit i li dona més visibilitat. En el cas d'aquest dimecres, però, no podem confirmar que hi hagi bots al darrere, però sí perfils coordinats i preparats per amplificar-ne el missatge

Darrere d'aquests campanyes hi ha identitats reals que gestionen els comptes falsos per influir políticament en el debat públic o en altres usuaris. En aquest cas, l'objectiu del perfil Joana Masdeu era defensar Francesc de Dalmases i atacar els seus rivals dins del partit. 

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut