UCI improvisada a dins d'un cotxe per tractar una malalta de Covid-19 aquest dilluns a Ahmedabad, a l'Índia (Reuters)

Ascens vertiginós de la Covid a l'Índia, que pot viure la pitjor onada fins ara al món

El segon país més poblat del planeta, amb gairebé 1.400 milions d'habitants, havia patit una sola onada i es refiaven que bona part de la població ja tenia anticossos

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La segona onada del coronavirus a l'Índia està fent augmentar cada dia els rècords de la pandèmia al món: aquest dilluns s'hi han registrat 352.991 positius nous i 2.812 morts.

I les corbes continuen en ascens vertiginós, de manera que es tem que en els pròxims dies la situació encara empitjorarà molt més i acabarà de bloquejar el sistema sanitari d'aquest país.

Gràfic de morts diàries a l'Índia durant tota la pandèmia (Font: Worldometers)

Que ja està pràcticament col·lapsat, amb totes les UCIs plenes, de manera que molts malalts s'han d'esperar en cotxes, furgonetes i ambulàncies als voltants dels hospitals respirant oxigen de bombones portàtils.

Una dona amb una màscara d'oxigen a dins del seu cotxe aquest dissabte a Ghaziabad, a l'Índia (Reuters)

Això si n'hi ha de disponibles, perquè, malgrat que l'Índia és un dels principals productors d'oxigen per a finalitats sanitàries, no donen l'abast i n'han començat a importar de l'estranger.

Uns operaris carreguen un tanc d'oxigen en un avió per enviar-lo a l'Índia aquest dissabte a l'aeroport de Singapur (Reuters)

Un dels llocs on més mancança hi ha és la capital, Nova Delhi: aquest dissabte, en un hospital hi van morir vint persones quan va baixar la pressió de l'oxigen a les habitacions.

En aquesta ciutat s'hi estan registrant uns 25.000 casos nous diaris, amb una taxa de tests positius de més del 35%; és a dir, que un de cada tres tests dona positiu.

Bombones d'oxigen en una fàbrica que les reomple aquest diumenge a Ahmedabad, a l'Índia (Reuters)

Tot plegat ha aixecat l'alarma internacional, i països com els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya ja s'han compromès a enviar-hi ajuda mèdica urgent.

El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, ha concretat aquest dilluns que l'ajuda que enviarà el seu país, segurament en avions militars, seran subministraments per les UCI:

"El Regne Unit enviarà a l'Índia compressors d'oxigen i ventiladors, coses que realment es necessiten en aquest moment."

La situació també ha desbordat els crematoris de cadàvers, que s'estan ampliant després que en els últims dies s'han hagut d'improvisar pires a l'aire lliure per poder cremar les víctimes mortals.

Treballadors construint plataformes noves en un crematori de cadàvers aquest dilluns a Nova Delhi (Reuters)

Mítings i eleccions

L'Índia ha passat en dos mesos de tenir les xifres més baixes des de feia un any a patir una segona onada que amenaça en ser la més gran registrada en tota la pandèmia en cap país del món.

El govern de Narendra Modi ha estat acusat d'haver relaxat les restriccions massa aviat i també d'haver donat mal exemple, amb mítings multitudinaris per la campanya electoral.

Les eleccions, estatals i locals, són aquest dilluns a Bengala Occidental i Uttar Pradesh, entre altres estats, alguns dels quals són, ara mateix, els que tenen les xifres més altes de contagis.

És la nova variant?

Però, segons els experts, el relaxament de les mesures no pot explicar la virulència d'aquesta segona onada, i creuen que pot estar relacionada amb una nova variant del coronavirus.

Coneguda com a B.1.617, ja estaria molt estesa a l'Índia i seria la responsable que ara la Covid-19 ataqui persones més joves, en un país en què només un 6% de la població supera els 65 anys.

És l'explicació que suggereix el viròleg Shadid Jameel, que era dels que confiaven que l'Índia ja estava entrant en la immunitat de ramat.

"La pregunta és: què ha passat? Al desembre deien que un nombre suficient de gent ja s'havia contagiat, i per això baixava la corba. Perquè, de cop i volta, la mateixa gent es contagia? L'única explicació lògica és que el virus ha canviat."

Treballadors sanitaris protegits amb EPIs transporten dos cadàvers al crematori aquest dissabte a Nova Delhi (Reuters)

I la immunitat de ramat?

Segons Gautam Menon, de la Universitat Ashoka, a la ciutat de Sonipat, només hi ha 17 milions de positius registrats a l'Índia, però fins a 450 milions de persones tindrien anticossos.

Menon ha explicat a la revista New Scientist que aquestes són les projeccions dels estudis fets en els últims mesos, i el que està passant podria voler dir que aquesta immunitat ha caducat o que no és capaç d'aturar la nova variant.

De tota manera, encara se'n sap molt poc, d'aquesta variant, de la qual s'han fet poques seqüenciacions del genoma, i de moment tot plegat només són especulacions.

El que sí que no és una especulació és que, ara mateix, on està fent mal de debò el coronavirus és a l'Índia, amb una segona onada que amenaça de fer estralls al segon país més poblat del món, amb gairebé 1.400 milions de persones.

Corba de positius diaris per coronavirus a l'Índia des de l'inici de la pandèmia (Font: Worldometers)

Els EUA i el Brasil, rècords de morts diaris

De moment, les xifres de contagis a l'Índia són les més altes registrades per un país durant la pandèmia, i han arrossegat els totals mundials a fregar els 900.000 positius diaris, una xifra a la qual encara no s'ha arribat mai.

Pel que fa a morts, l'onada del gener als Estats Units va superar per primera vegada els 4.000 diaris, igual que la del Brasil fa 15 dies, però, si els pitjors pronòstics es compleixen, la de l'Índia pot arribar a ser molt pitjor.

 

Pires improvisades per cremar víctimes mortals de Covid-19 aquest dissabte a Nova Delhi (Reuters)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut