Infants en un camp de refugiats on han anat fugint de la sequera, la setmana passada, a Gode, Etiòpia (Reuters)

La sequera a la Banya d'Àfrica dispara els matrimonis infantils

L'escalfament global provoca la pitjor sequera dels últims 40 anys a la Banya d'Àfrica, i l'UNICEF crida a evitar una catàstrofe humanitària

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Jordi Vilardell Gómez

Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat

@JordiVilardell
Actualitzat

Ara mateix hi ha 1,7 milions de nens que necessiten tractament urgent per desnutrició aguda severa als països de l'anomenada Banya d'Àfrica, Etiòpia, Somàlia, Djibouti i Kènia, segons l'Unicef.

Si no hi ha pluges en les pròximes setmanes, la xifra augmentarà a 2 milions. "Si no actuem ara, veurem una allau de morts infantils en qüestió de setmanes" ha dit Mohamed M. Fall, director regional d'Unicef per a l'Àfrica oriental i meridional. "La fam és a la cantonada".

En els últims dos mesos, les llars sense accés a aigua potable s'han duplicat, fins als 10,5 milions, i les persones amb inseguretat alimentària gairebé també s'han duplicat, fins als 16 milions.

Una mare amb un nen malnodrit al camp de refugiats d'Higlo, la setmana passada, a Gode, Etiòpia (Reuters)

Escoles tancades per manca d'aigua

Molts infants han deixat d'anar a escola perquè s'han d'ocupar dels germans, mentre els grans busquen aigua per a les famílies i per al bestiar, o perquè han de fer llargues distàncies buscant menjar i aigua.

Per a les nenes, sortir de casa i fer llargues distàncies incrementa el risc d'agressions sexuals i de matrimoni infantil.


Matrimonis infantils quadruplicats

La directora executiva de l'Unicef, Catherine Russell, ha visitat la zona aquesta setmana i ha explicat que "el matrimoni infantil augmenta en temps de sequera, perquè moltes famílies casen les filles amb l'esperança que estaran més ben alimentades i més segures, i a més les famílies guanyaran dots".

L'impacte dels matrimonis infantils serà debilitant per a les noies a llarg termini, ja que retalla les seves oportunitats i les porta a una situació en què és més probable que comencin a tenir fills molt joves.

El matrimoni infantil a Etiòpia ja era dels més alts del món abans de la sequera. El 2016, el 40% de les noies es casaven abans dels 18 anys i un 14% abans dels 15 anys. Amb la sequera, alguns governs regionals calculen que en les seves zones els matrimonis infantils s'haurien quadruplicat.

Famílies en un camp de refugiats, on han anat fugint de la sequera, la setmana passada, a Gode, Etiòpia (Reuters)

Risc de colera

Amb la manca d'accés a aigua potable moltes persones es veuen obligades a beure aigua contaminada, i això les posa en risc d'agafar malalties, com el còlera, tot i que encara no s'ha detectat.

El que sí que s'ha detectat és la tornada del xarampió, amb 1.000 casos detectats a la regió somali d'Etiòpia i 16 morts confirmades, pel fet que s'han endarrerit les vacunacions.

Evitar una catàstrofe humanitària

Catherine Russell crida la comunitat internacional a augmentar immediatament el suport per evitar una catàstrofe humanitària, a causa de la sequera, a Etiòpia, Somàlia, Djibouti i Kenya.

L'Unicef crida a recaptar urgentment 250 milions de dòlars per a ajuda urgent a la regió. De moment només n'ha aconseguit un 20%.

Un nen al camp de refugiats d'Higlo, la setmana passada a Gode, Etiòpia (Reuters)(Reuters)
ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàticaÀfrica
Anar al contingut