La tecnologia aporta opcions per fer la medicina més personalitzada
La tecnologia aporta opcions per fer la medicina més personalitzada (iStock)

La sanitat del futur: apps, realitat virtual i intel·ligència artificial per millorar la salut

Les noves empreses dedicades a la tecnologia mèdica que neixen a Catalunya aporten solucions originals i també poden augmentar molt l'eficiència

Gil TollActualitzat

El sector de la salut està fent passes de gegant en la digitalització i a Catalunya està sorgint una onada de noves empreses que intenten desenvolupar iniciatives en aquest camp. Al "Valor afegit" ens hem fixat en algunes de les més innovadores.

La medicina personalitzada, la realitat ampliada, la descentralització de la salut, la intel·ligència artificial i l'empoderament dels pacients són les àrees en què treballen la majoria d'aquestes empreses, segons un estudi de Xartec i Ernst &Young.


Una aplicació per preparar-se per a una operació 

Un gimnàs no serveix només per aconseguir un cos perfecte. Les persones que hi ha a la sala de màquines de musculació de l'Hospital Clínic es preparen per a una intervenció quirúrgica i necessiten enfortir la musculatura i l'estat del cos per afrontar una experiència que desgasta molt. En aquest cas, però, tenen l'ajuda afegida d'un programa d'entrenament que es pot seguir amb aplicacions al mòbil.

Daniel Alcaraz és una de les persones que suen pedalant a la bicicleta estàtica: "Estic fent exercicis perquè fa tres setmanes vaig entrar en llista per fer trasplantament de cor, i necessito enfortir la musculació i fer una mica de dieta per perdre tres o quatre quilos i afrontar el trasplantament en condicions".

L'equip mèdic es comunica a través d'una plataforma informàtica en què els especialistes fixen els criteris que els professionals hauran de fer complir als pacients per aconseguir la millor preparació.


Isaac Cano, director de l'empresa Health Circuit, explica que els malalts també hi participen a través d'aplicacions mòbils: "Cada dia reben una sèrie d'activitats que han de fer per prevenir problemes de salut o preparar-se per a una cirurgia".

L'aplicació Surgifit és el primer producte de l'empresa Health Circuit, una start-up nascuda d'un projecte de recerca desenvolupat a l'Hospital Clínic. La idea és fer servir les eines digitals per millorar la coordinació de l'atenció als pacients i reduir les ineficiències.

Isaac Cano admet que estan en un moment molt inicial: "Ens vam constituir com a empresa el 2021 i des de llavors hem estat creant equip tècnic, comercial, i donant-li una forma corporativa."

A Catalunya hi ha actualment unes 240 start-ups que volen treure profit dels recursos digitals per millorar l'atenció sanitària. La inversió que han mobilitzat totes juntes frega els 300 milions d'euros, però hi ha un alt grau d'incertesa en el futur.

Cristian Pascual, director Barcelona Health Hub, explica que les start-ups són empreses de risc, de base tecnològica, que per molts factors poden fracassar: "Una de cada deu realment arriba fins al final, i la mortalitat és molt alta al principi".


Genètica i intel·ligència artificial per fer medicina personalitzada

A l'empresa Exheus tot comença amb una punxada per extreure una mostra de sang, però no es farà una anàlisi convencional. De la mostra en sortirà un estudi sobre els 22.000 gens del pacient per comprovar en quina mesura és saludable i quins són els punts febles.

És un tipus de medicina personalitzada que permet canviar hàbits o dietes per prevenir problemes predeterminats per la genètica.

José Manuel Soria és el director científic Exheus i per ell la gran aportació d'Exheus són "els algoritmes d'intel·ligència artificial que hi ha darrere d'aquesta anàlisi que et posiciona tota aquesta informació dintre de les vies metabòliques."


A Catalunya hi ha 37 start-ups especialitzades en medicina personalitzada com la que practica Exheus, segons l'estudi de Xartec.

En aquest cas es tracta d'analitzar l'ARN de les persones mitjançant els algoritmes i arribar a uns resultats que serveixin a un professional de la salut per planificar el treball amb el pacient.

José Manuel Soria diu que un nutricionista o un endocrí que faci una intervenció amb un pacient obès pot ser que treballi únicament amb una bàscula com a instrument: "Nosaltres li aportem moltíssima informació fisiològica de l'expressió dels nostres gens relacionats amb les vies que a ell li interessen per veure si la seva intervenció està assolint l'objectiu de perdre pes de forma saludable."

Els clients d'aquesta empresa són metges, nutricionistes, endocrins o entrenadors d'esports d'alt nivell. Exheus té participació en el seu capital d'inversors públics i privats, es troba lluny de la rendibilitat econòmica i la possibilitat que els seus serveis arribin a la sanitat pública és encara molt remota.

Pol Cervera és cofundador de l'empresa, i admet que el canal principal d'aquesta tecnologia és el canal privat: "S'ha de fer front a uns costos alts de la tecnologia, perquè falta automatitzar, crear un equip, una infraestructura i una cadena de proveïdors".

"Quan estigui tot a lloc i puguem generar volum podrem disminuir exponencialment els costos i fer aquesta proposta pública perquè es pugui incorporar a poc a poc al sistema sanitari"

Cristian Pascual, del Barcelona Health Hub, subratlla que el català és el quart o el tercer ecosistema emprenedor d'Europa, amb una indústria forta que permet jugar un rol a la salut digital al món.


Realitat virtual per a psicòlegs

Al Barcelona Health Hub de l'Hospital de Sant Pau s'hi allotja una nova empresa tecnològica dedicada a aplicar la realitat virtual a la psicologia. Els pacients s'han de posar les ulleres de realitat virtual per entrar en una situació que els generi ansietat, com la por de volar, a les agulles de les injeccions o a les alçades.


Júlia Cárdenas, psicòloga d'Amelia Virtual Care, explica que el cervell no necessita veure un entorn totalment real per poder sentir-lo com a real.

"Som capaços de treballar en un entorn de realitat virtual com si fos real i el psicòleg és capaç de treballar amb les emocions i els pensaments que surten en un espai segur."

A les oficines d'Amelia Virtual Care treballen en l'expansió de l'empresa arreu del món. Venen subscripcions al seu servei als psicòlegs, que compren les ulleres i els programes de realitat virtual. La companyia ja té set anys de vida i setanta treballadors en nòmina, però encara no busquen els beneficis, sinó que se centren a ampliar el seu mercat. Els responsables diuen que els inversors hi estan d'acord i hi continuen posant diners.

Segons Xavi de la Torre, cap de dades d'Amelia Virtual Care, la majoria dels terapeutes nous que contacten amb l'empresa són dels Estats Units: "Tenim més de mil clients i alguns d'aquests són multicomptes, entitats més grans on hi pot haver 10, 20 o 30 terapeutes".

Les noves empreses dedicades a la tecnologia mèdica que neixen a Catalunya aporten solucions originals i també poden augmentar molt l'eficiència. Això es destaca des d'aquest món empresarial per demanar més inversió a l'administració pública i aconseguir fer front als problemes de saturació de la sanitat.

"Tenim un problema estructural, ens hem passat massa anys dient que el nostre sistema sanitari és fantàstic, i això ens ha portat a no millorar-lo."

Cristian Pascual, director del Barcelona Health Hub, ho explica així: "Tenim un problema d'escala, i l'única solució que hi ha al calaix que ens permetria fer-lo més escalable, sostenible i inclusiu és la salut digital, que ens permet empoderar el pacient i el professional per fer més i millor."

ARXIVAT A:
SalutTecnologiaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut