Magda Gascón, capitana dels manaies de Blanes
Magda Gascón, capitana dels manaies de Blanes
Blanes

La primera capitana de Manaies de la història és de Blanes

Milers de persones van assistir a l'espectacle on Magda Gascón va assumir la comandància dels soldats romans que hi desfilen

RedaccióActualitzat

Milers de persones han assistit a Blanes, a la Selva, a l'acte en què Magda Gascón ha assumit la comandància de la Legió V Macedònica. Un espectacle que es fa inspirat  quan els romans van arribar i van fundar Blanda, fa dos mil anys.

Els 40 soldats romans han desfilat fins a casa de Gascón, on han fet un brindis cerimonial amb gots de fusta, li han lliurat un penó i l'han investit amb els elements que la caracteritzen com a nova capitana (la cresta, la capa i el bracer).

Un cop com a comandanta de la legió romana, Gascón ha passat revista, ha saludat els soldats i els manaies, que han fet una cercavila pel nucli històric de Blanes. Aquest divendres al vespre hi tornaran. Primer, anunciant la processó del Sant Crist; i després, a partir de les deu de la nit, encapçalant-la.

El canvi de capità dels Manaies de Blanes - Legió V Macedònica és una de les activitats més emblemàtiques de la Setmana Santa al municipi. Aquest 2018 s'ha celebrat per dissetè any consecutiu. Però a més, com també ha passat amb la Dansa de la Mort de Verges, al Baix Empordà, la tradició ha deixat enrere tradicions del passat i s'ha obert a la presència femenina.

Magda Gascón, que forma part de la legió de Blanes des del 2010, és a partir d'ara la capitana dels soldats romans que acompanyen la processó del municipi, substituint Marcos Pérez, l'anterior comandament.

Doble comandament femení a Blanes

Els Manaies de Blanes compten amb doble comandament femení. I és que a part de Gascón, la secció juvenil de la milícia romana, els Iunores, també tenen una adolescent al capdavant. Aquesta secció dels Manaies de Blanes - Legió V Macedònica es va crear ara fa tres anys i la formen 23 nois i noies d'entre 6 i 16 anys.

Tant l'any passat com aquest, la secció juvenil dels Manaies de Blanes té presència femenina al seu capdavant. Aquest divendres, la jove de 15 anys Elena Canosa n'ha assumit el comandament, rellevant una altra noia del càrrec, la Jordina Magallón, de 13 anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut