Una educadora amb una supervivent de violència masclista, aquest 20 de novembre (ACN/Gemma Tubert)
Una educadora amb una supervivent de violència masclista, aquest 20 de novembre (ACN/Gemma Tubert)

La meitat de les dones no tenen a prop centres d'atenció a la violència sexual a Espanya

Amnistia Internacional denuncia que no hi ha espais on se'ls pugui donar atenció mèdica i psicològica i assessorament legal

Actualitzat

En els dos últims anys els recursos per atendre les dones víctimes de violència sexual a Espanya han augmentat, però no prou, segons Amnistia Internacional. Aquest organisme denuncia que el 48% de les dones encara no tenen accés a assistència integral contra aquesta mena de violència.

AI reclama la creació de centres on les dones es puguin dirigir per demanar ajuda, on se'ls pugui donar atenció mèdica i psicològica i assessorament legal en cas que vulguin presentar denúncia.

 

 

Segons un comunicat emès per Amnistia Internacional a propòsit del Dia Internacional de la No Violència Contra la Dona que se celebra dimecres, 25 de novembre, tot i que s'estan fent passos importants per part de l'Estat per redoblar esforços contra la violència sexual, encara no n'hi ha prou.

Per això reclama que la nova llei de llibertat sexual que prepara el govern espanyol per protegir i garantir els drets de les dones víctimes de violència sexual vagi acompanyada de pressupostos específics.


Més diners per a la lluita contra la violència sexual

Els cinc milions dels pressupostos generals destinats expressament a donar suport a les víctimes són insuficients, segons Amnistia.

Detalla que per al 2021 els pressupostos generals de l'Estat preveuen una partida de 180 milions d'euros en compliment del Pacte d'Estat de Violència de Gènere. Això suposa un increment del 15% respecte a l'any anterior. 113 milions estaran destinats a les comunitats autònomes.
 

Però el que preocupa Amnistia Internacional és que només 5 milions estiguin expressament adreçats a programes de suport a víctimes de violència sexual, la qual cosa podria deixar en situació d'especial vulnerabilitat les dones víctimes d'aquesta mena de violència.

De tota manera, l'organització valora les accions que ja han portat a terme les diferents comunitats.

Manifestació de dones contra la violència masclista, aquest diumenge a Barcelona (Efe/Toni Albir)
Manifestació de dones contra la violència masclista, aquest diumenge a Barcelona (Efe/Toni Albir) 

A Catalunya, per exemple, destaca que el novembre de 2019, ara fa un any, es va crear una unitat policial contra les agressions sexuals, i, a més, que s'han posat en marxa protocols de prevenció d'abusos sexuals en l'àmbit de l'educació, en l'oci i un pla contra l'assetjament sexual en el transport públic.

Però lamenta que no s'hagi creat cap centre de crisi per a l'atenció integral "com Amnistia va recomanar al Departament de Justícia". I aquesta mesura "hauria de ser una prioritat per al futur govern de la Generalitat", afegeix.

En el mateix comunicat explica que set comunitats -Andalusia, Aragó, Illes Balears, Cantàbria, Castella-Lleó, el País Valencià i Múrcia- ofereixen assistència coordinada i permanent a víctimes de violència de gènere i violència sexual, i que a Castella-la Manxa i al País Basc tenen un programa d'atenció psicològica.

"Encara que s'ha millorat l'atenció a les víctimes de violència sexual, segueix sent desigual", ha dit Verònica Barroso, responsable de relacions institucionals d'AI a Espanya. "Perquè la nova llei es pugui convertir en una eina eficaç, són necessaris pressupostos específics i suficients perquè les comunitats autònomes puguin engegar recursos per protegir les dones víctimes de violència sexual".


Por de denunciar

La macroenquesta sobre violència contra la dona del 2019, feta pel Ministeri d'Igualtat, revela que pot afectar 2,8 milions de dones de més de 16 anys, gairebé el 14%. També posa de manifest que només el 8% de les dones fan el pas de denunciar-ho. I, entre els motius per no fer-ho, hi ha la por que no les creguin, l'estigma, la falta d'informació o la por davant l'agressor, que en un 70% dels casos acostuma a ser un home conegut.

Segons dades del Ministeri de l'Interior recollides per AI, en els primers sis mesos de 2020 les denúncies presentades s'han reduït en un 15,3% respecte al mateix període de 2019. En total, s'han registrat 6.139 denúncies per delictes sexuals entre gener i juny, 34 per dia.
 

Àlvarez recorda que Espanya es manté a la cua dels països europeus, i ocupa el lloc 25 de 32 pel que fa al nombre de denúncies presentades per violència. "El fet que les dones no confiïn en les autoritats per protegir-les, no pot seguir sent un obstacle perquè es garanteixin els seus drets."

Per això, reclama que la nova llei instauri "mesures eficaces perquè les dones sàpiguen que si denuncien no seran qüestionades".

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut