L'escarabat piloter, una petita meravella
L'escarabat piloter, una petita meravella

S'amplia la llista d'insectes que es poden menjar amb la larva d'escarabat piloter

Els altres insectes que es poden comercialitzar a la UE per a alimentació humana són el cuc de la farina, la llagosta migratòria i el grill domèstic

RedaccióActualitzat

La Unió Europea acaba d'aprovar un altre insecte com a aliment per a humans: les larves de l'escarabat piloter, de nom científic Alphitobius diaperinus.

Aquest insecte es podrà comercialitzar a partir d'ara congelat, en pasta, dessecat i en pols, tot i que caldrà etiquetar els aliments que en continguin perquè pot provocar al·lèrgies.

Les persones que poden patir-ne són les mateixes que no poden menjar marisc i crustacis perquè els produeixen reaccions al·lèrgiques.


Ja són quatre els insectes que es poden comercialitzar a la UE

És el quart insecte que aprova la Unió Europea com a aliment humà: el primer va ser el cuc de la farina; el segon, la llagosta migratòria, tots dos el 2021, i el tercer, el grill domèstic, ara fa un any.

L'autorització per a aquest nou insecte l'ha publicat fa pocs dies el diari oficial de la UE i se n'ha fet ressò el Butlletí Oficial de l'Estat espanyol amb un reglament d'execució que es pot consultar en aquest enllaç.

De tota manera, des de principis del 2018 és legal vendre insectes a Europa per menjar-los sencers, una comercialització diferent de la que ara s'ha ampliat.


Permís exclusiu per a cinc anys a l'empresa que ho va demanar

Durant cinc anys l'autorització per produir i comercialitzar les larves d'escarabat piloter la podrà fer servir l'empresa que ho va demanar, la francesa Ynsect, que se n'ha felicitat a les xarxes socials:

"Estem encantats d'anunciar que els nostres ingredients alimentaris ja estan legalitzats per vendre'ls a tota la Unió Europea."

 

Aquesta empresa va demanar l'autorització ara fa cinc anys, i l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, la EFSA, va concloure l'abril del 2022 que menjar aquest insecte és segur.

Si ara altres empreses també volen produir-lo i comercialitzar-lo, ho han de demanar a la EFSA amb estudis de seguretat propis, o posar-se d'acord amb Ynsect per fer servir els seus.

Els insectes, un menjar molt exòtic

Els insectes són un aliment tradicional en àrees extenses d'Àsia i Amèrica, entre altres zones del planeta, però per als ciutadans occidentals encara és un menjar molt exòtic i que fa molt de respecte.

Fa anys que empreses com Ynsect treballen per introduir-los en l'alimentació europea i nord-americana, principalment en forma de farines i additius per a la indústria de l'alimentació.

Això implica que sovint no es mengen els insectes sencers, sinó que el consumidor se'ls troba com a ingredients per cuinar o integrats en aliments processats.


Un aliment amb molta proteïna i barat de produir

L'impuls que està rebent aquest nou aliment està motivat perquè tenen molta proteïna i perquè la seva producció és molt més barata i ambientalment sostenible que la carn.

De fet, l'Organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació, la FAO, en recomana el consum des de fa anys per aquests motius.

Es calcula que uns dos mil milions de persones mengen regularment insectes al món amb molta varietat, fins a 1.900 espècies diferents, sobretot escarabats, erugues, abelles, vespes, formigues i grills.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAlimentació
Anar al contingut