Un bol amb cucs de la mel (Wikimedia Commons/Pengo)
Un bol amb cucs de la mel (Wikimedia Commons/Pengo)

El cuc de la farina, primer insecte aprovat per l'Agència per a la Seguretat Alimentària

El cuc de la farina és ric en proteïnes i fibra i ara ja es fa servir en aliments per a mascotes

RedaccióActualitzat

El seu nom científic és Tenebrio molitor larva, però se'l coneix com el cuc de la farina. Molt aviat podria ser un menjar habitual en restaurants i supermercats de la Unió Europea.

L'Agència per a la Seguretat Alimentària (EFSA) ha aprovat per primera vegada la producció i comercialització d'un insecte com a menjar apte per a humans. Es tracta d'un insecte que fa temps que estava aprovat però només com a aliment de mascotes.

Ara només falta que la Comissió Europea n'autoritzi el consum humà.

El cuc de la farina és ric en proteïnes i fibra. Es consumeix en sec i es pot presentar tant en la seva forma sencera com en pols.

Els insectes són aliments habituals a molts països d'Amèrica i Àsia, però el costum de menjar-ne no ha penetrat a Europa, bàsicament per un prejudici gastronòmic.

Investigació a l'alça

Cada cop hi ha més interès a investigar altres maneres d'alimentació. Es busquen fonts alternatives de proteïnes animals que requereixin menys pinso, produeixin menys rebuig i emetin menys gasos amb efecte hivernacle.

Les anàlisis de la EFSA de nous aliments a partir d'insectes poden contribuir a la innovació en el sector, encara que es tracta d'una feina complicada per la gran diversitat d'espècies.

Cucs de la farina cuinats amb verdures (Pixabay)

Aquest any, l'EFSA ha rebut 156 sol·licituds de productes nous, 39 de les quals han estat adoptades.

Només en la categoria de derivats d'insectes hi ha 11 casos en avaluació i 4 que estan en fase de comprovar si la documentació aprovada està completa abans de ser revisada.

El cuc de la farina és l'únic que, per ara, ha superat el procés d'avaluació i que l'agència considera que menjar-lo sec és segur.

De tota manera, l'equip d'experts en nutrició, aliments nous i al·lèrgens de l'EFSA ha constatat que el consum d'aquest derivat pot provocar reaccions al·lèrgiques en persones que també tenen al·lèrgia als crustacis i als àcars de la pols.

Però els estudis sobre la toxicitat que s'han presentat no són motiu de preocupació en termes de seguretat, segons l'agència, així com tampoc els aspectes relacionats amb la seva estabilitat, si es té en compte els límits específics durant la seva vida útil.

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut