La indústria del videojoc, a la recerca de professionals en plena eclosió a Catalunya

La meitat dels empresaris tenen problemes per cobrir perfils més especialitzats, tot i que l'oferta educativa s'ha multiplicat

Marc Güell MasramonActualitzat

Adaptar la formació a les ofertes de feina. És el repte més immeditat del sector del videojoc a Catalunya, deu anys després que aquesta indústria hi aterrés amb força.

Cada any es titulen un centenar de joves que han cursat estudis relacionats amb els videojocs, però amb això no n'hi ha prou per cobrir tots els perfils professionals.

De fet, segons el Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs, la meitat dels empresaris reconeixen que tenen problemes per cobrir places més especialitzades. Per això, el Gamelab, que es fa aquests dies a Barcelona, és una oportunitat per intercanviar punts de vista i encarar el futur.

Al centre, Adrián Jaime, CEO de Project Legends
Al centre, Adrián Jaime, CEO de Project Legends (CCMA)


Es multiplica la indústria; falten treballadors

Aquesta falta de personal la noten sobretot les grans firmes. Gameloft, creadora de videojocs com "Disney Speedstorm", "Disney Dreamlight Valley" o "Asphalt 9 legends" té una plantilla de 245 treballadors entre Barcelona i Madrid, però ara mateix ofereix una vintena de vacants, especialment de programadors i professionals tècnics.

Aquesta xifra és habitual, i una de les causes s'explica per l'embranzida que ha agafat aquesta indústria. Ho explica Yolanda Sánchez, directora de recursos humans de Gameloft Espanya.

"A Catalunya hem crescut molt de pressa com a 'hub gaming' i, juntament amb la crescuda que hem tingut com a hub tecnològic, no ens hem adaptat prou ràpid a tota aquesta oferta que estem generant."

Instal·lacions de l'empresa Gameloft a Barcelona
Instal·lacions de l'empresa Gameloft a Barcelona (CCMA)

Aquest creixement del sector tecnològic i dels jocs, però, ha anat en paral·lel amb més oferta formativa. En només una dècada, els estudis relacionats amb els videojocs s'han multiplicat tant a les universitats com als centres de formació superior, bàsicament de caràcter privat.

Entre l'oferta educativa ara mateix hi ha una vintena de graus i màsters i una vintena més de cicles de grau superior i altres cursos.

 

Empreses incubadora, clau per als estudis petits

Tothom reconeix que es tracta d'una indústria molt competitiva, i entrar-hi no és fàcil. En aquest sentit, joves que han acabat els estudis troben una bona sortida en el que es coneix com a empreses incubadora.

És el cas de GameBCN, que és una peça clau per connectar petits estudis de videojocs amb totes les parts implicades en el procés de creació i publicació. Ara estan donant un cop de mà a un grup d'estudiants acabats de titular.

El que va començar com un projecte de la carrera fa dos anys ara s'ha convertit en "Soccer Legend", un joc de futbol per a telèfons mòbils amb sistema Android.

Adrián Jaime, CEO de Project Legends, admet que arribar a publicar-lo "requereix hores i esforç," però destaca que a Barcelona han trobat una comunitat "gegant" de desenvolupadors que els han ajudat.

Raúl Roldán i Pau Tarés, de l'estudi Open House Game
Raúl Roldán i Pau Tarés, de l'estudi Open House Game(CCMA)

GameBCN ha impulsat diversos videojocs, alguns dels quals amb molt de renom. Per exemple, "Endling", de l'estudi barceloní Herobeat Studios, que ha estat guardonat amb un premi BAFTA de videojocs aquest any.

Segons Joan Francesc Bañó, director executiu de GameBCN,

"Molts joves sovint tenen una visió molt romàntica del sector. Però han d'entendre que és un negoci".

Per això, després dels mesos d'incubació, deixen de tenir la visió d'estudiants i la comencen a tenir més professional.

Raúl Roldán i Pau Tarés, de l'estudi Open House Game, també estan enllestint el seu segon videojoc, "Eva's Odyssey", amb el suport d'aquesta empresa incubadora.

L'objectiu és fer-se un lloc en una indústria molt competitiva i, de moment, han trobat un forat en el sector dels jocs independents, però també amb grans dosis d'esforç. "Aquí el més difícil no és entrar, sinó sobreviure-hi", diu Tarés.

 

Més jugadores que jugadors

Actualment unes 150 empreses a Catalunya treballen per mantenir-se en el sector. És una indústria que no només ha guanyat pes en xifres, sinó també en prestigi.

Carles Sora, director del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, opina que

"Si als anys vuitanta jugar amb videojocs es veia com una cosa no gaire bona, avui es veu com un mitjà més que és capaç de crear entorns d'oci, però també educatius".

Calen més professional en l'àmbit de creació, disseny i programació de videojocs
Calen més professional en l'àmbit de creació, disseny i programació de videojocs (CCMA)

Aquest és el principal canvi que hi ha hagut. Els joves comencen a identificar aquest sector com una opció de futur, fet que se suma a les polítiques que s'han impulsat per fomentar-lo.

El que també continua creixent, però molt més a poc a poc, és la presència de dones en aquest àmbit. Representen el 24% del personal, i això que ja hi ha més dones que no pas homes jugant a videojocs. Són més de la meitat.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaVideojocsGamelab
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut