L'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido al Suprem
L'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido al Suprem
Madrid

La declaració de Zoido al Suprem com a testimoni en 10 frases

L'exministre diu que va ser "impossible" aturar l'1-O pels "escuts humans" i es desentén de l'estratègia de la policia durant el referèndum

Irene VaquéActualitzat

L'exministre Juan Ignacio Zoido s'ha desvinculat de l'estratègia de la policia durant el referèndum de l'1-O. En la seva declaració al judici del procés, en qualitat de testimoni, l'extitular d'Interior ha considerat insuficient el dispositiu dels Mossos i ha defensat que l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va ser "proporcionada".

A més de recórrer diverses vegades al "no ho recordo", Zoido s'ha referit als "escuts humans" que hi havia als col·legis electorals. 
 

Crítiques als Mossos 

"Tant Policia Nacional com Guàrdia Civil es van haver de retirar d'alguns col·legis, sense intervenir, per la presència massiva que hi havia. No hi havia enlloc mossos d'esquadra que poguessin prendre un possible relleu en aquest cas, ja que no es van veure aquell dia unitats d'intervenció dels Mossos d'Esquadra."

 

"Què hagués passat si, en lloc dels 6.000 o 7.000 mossos d'esquadra, hagués estat el nombre de mossos que sempre se sol establir [en processos electorals], que sempre és de 12.000, i que haguessin estat recolzats per 6.000 homes més de forces de seguretat de l'Estat? A més, fins i tot, amb la Guàrdia Civil. Això és el que en ocasions he pensat."

 

"Sembla que el senyor Trapero no era molt col·laborador. I no li agradava el fet d'estar coordinat pel senyor Pérez de los Cobos, i que plantejava algunes reticències."


Durant l'1-O, les decisions eren cosa dels operatius

"(Melero)- Qui va donar l'ordre d'aquest operatiu a aquest col·legi, a l'altre, que no es retiressin. Que intervinguessin, que unitats de 30 homes intervinguessin. Qui pren les decisions?

(Zoido)- Els operatius."


Actuació "proporcionada" l'1-O

"Als llocs on hi va haver problemes, van haver de fer ús de la força d'una forma raonable i proporcional, fins i tot amb lesions per a alguns d'ells importants. I en ocasions es van haver de replegar perquè van veure que era impossible accedir al col·legi."

 


"Escuts humans" als col·legis

 

"[La interlocutòria del TSJC] No es va complir. Perquè era impossible després de tot el que s'havia organitzat i d'haver-hi uns autèntics escuts humans que impedien que s'hi pogués accedir."

 

"Hi va haver molts col·legis on vam poder comprovar que hi havia una resistència activa i organitzada i on es va oposar una resistència per impedir que les forces de seguretat puguin complir amb la seva obligació."


 

 

Bales de goma

"Va ser en l'únic lloc en el qual es va usar i va ser per poder sortir d'aquí, quan els van llançar una tanca. I va ser precisament en la retirada quan es va fer servir aquesta arma per poder sortir d'allà." 


"Armes de guerra" que demanaven els Mossos

"Es va estimar que no estava justificat ni el nombre d'armes que es volien ni el tipus, ni tampoc la munició, que era molta. I després d'un requeriment, es va autoritzar la compra de la munició."

 

"A por ellos" 

"Ho vaig veure als mitjans i, per descomptat, jo no aprovava aquelles expressions. I també es va fer la recomanació de tenir el màxim respecte a l'actuació que tenien encomanada." 

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

 

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut