Rufián: "L'única violència que he vist és la de la policia l'1-O, el 20S no en vaig veure"

El diputat d'ERC al Congrés afirma que li "grinyola que es digués que el 20S era una rebel·lió o un tumult perquè jo vaig anar a berenar"

Juli RodésActualitzat

Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés, considera que el 20 de setembre, davant del Departament d'Economia, no hi va haver violència. Així ho ha explicat quan ha comparegut com a testimoni al Tribunal Suprem.

Rufián ha comparegut en el judici del procés a petició de la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva.

En resposta a una pregunta del president del tribunal, Manuel Marchena, Rufián ha aclarit que respondria a les preguntes de Vox "per ajudar els meus companys", encara que li semblava "una vergonya" que el partit d'ultradreta exerceixi l'acusació popular.

Preguntat per l'advocat Andreu Van den Eynde, Rufián ha explicat que el dia 20 de setembre del 2017 era a Madrid i que després d'assistir a la sessió de control en el Congrés dels Diputats va agafar l'AVE per anar a Barcelona, davant del Departament d'Economia.

 

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva

 

Ha recordat que mentre preparava la seva intervenció es va assabentar per la ràdio que "estaven detenint companys nostres davant de les seves filles" i que com que "entenia que això era un atropellament" va canviar la pregunta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per dir-li "tregui les seves mans brutes de les institucions de Catalunya".

"Enteníem que no s'estava fent res dolent, que s'estava detenint companys nostres de manera arbitrària i que havíem de protestar conjuntament amb gran part de la ciutat de Barcelona".


Un cop davant el Departament d'Economia va intentar accedir-hi per informar-se sobre la situació, però no va poder perquè la Guàrdia Civil no l'hi va permetre. De tota manera, assegura que no va veure cap acte de violència.

"A mi em grinyola molt que es digués que allò era una rebel·lió o un tumult perillós, perquè jo vaig anar a berenar. I crec que en una revolució a berenar hi va poca gent."

 

Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés, en un moment de la seva declaració

 

Van den Eynde volia preguntar a Rufián si hi va veure violència, però Manuel Marchena l'ha corregit:

"Procurem utilitzar conceptes diferents a violència o intimidació, la sala no necessita el dictamen jurídic de cap testimoni. No demani un dictamen, pregunti què va veure."


Rufián ha explicat que el 20 de setembre no va veure cap violència. Que només en va veure l'1 d'octubre, per part de la policia.

"Vaig veure gent. L'única violència que vaig veure és per part de la policia l'1-O, aquell dia no vaig veure violència."

 

Gabriel Rufián ha respost a Vox per "ajudar els meus companys"

 

Preguntat sobre si va veure danys en els vehicles policials, Rufián ha respost:

"Els únics cotxes devastats que he vist són els de la manifestació de taxistes al passeig de la Castellana [de Madrid]."


També ha explicat com va viure i què va veure l'1 d'octubre i ha afegit que li sembla "una salvatjada agredir gent que vol votar".

"Sí, vaig veure gent amb un anhel de votar brutal. La nit abans, molta gent va dormir als col·legis electorals davant la por que pogués venir la policia, perquè ja sonava que potser vindria la policia. I, a partir del matí, vaig veure imatges que ens perseguiran a tots els demòcrates, de Policia Nacional i Guàrdia Civil apallissant senyores grans davant de col·legis electorals."

"Enteníem que ens enfrontàvem a gent amb enormes carències democràtiques, però mai a salvatges. Perquè és una salvatjada agredir gent que vol votar."


Acabades les preguntes de Van den Eynde, la Fiscalia ha declinat formular preguntes a Rufián.

 

Rosa María Seoane, advocada de l'estat

 

Sí que ho ha fet l'advocada de l'estat, Rosa María Seoane, que ha tingut diverses topades amb Marchena quan ha volgut preguntar a Rufián la seva valoració sobre el full de ruta de l'independentisme.

Al final ha hagut de limitar-se a preguntar-li si en coneixia el contingut. Rufián ha respost breument.

"No tinc 'ni pajolera idea' del que m'està dient. Nosaltres intentàvem que la gent votés."

 

Manuel Marchena, president del tribunal, ha intervingut repetidament per acotar les preguntes i les declaracions dels testimonis

 

Seoane ha estat interrompuda novament per Marchena quan ha intentat fer la següent pregunta, sobre unes declaracions de Rufián a la premsa parlant dels terminis del procés d'independència: "No té cap interès per al tractament jurídic dels fets les declaracions del senyor Rufián en mitjans de comunicació ni la seva valoració sobre el full de ruta."

Quan ha mirat de reformular la pregunta, Marchena l'ha interromput novament amb els mateixos arguments: "Està vostè preguntant coses que a la sala, la resposta, no li interessa".

 

Pedro Fernández, advocat de Vox, acusació popular

 

L'advocat Pedro Fernández, de Vox, ha formulat una única pregunta a Rufián: si sabia que una funcionària judicial va haver de sortir del Departament d'Economia "per un edifici adjacent".

Rufián, a més de reiterar el seu rebuig a Vox, ha afegit que era una "fake news".

"No, és una 'fake news' com que el castellà està perseguit a Catalunya."


Olga Arderiu, l'advocada de Carme Forcadell, també volia interrogar Rufián, però no sobre els fets del 20S ni de l'1-O, sinó sobre procediments parlamentaris com la lectura única. Marchena ha entès que no podia fer-ho: "Tot el que desbordi aquest fragment cronològic no té cap interès".

 

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell

 

En total, Gabriel Rufián ha declarat durant menys de vint minuts.

 

Quan sortia, Rufián ha donat la mà a tots els acusats que seien al banc, excepte a Santi Vila

 

Mentre sortia, Rufián ha donat la mà a set acusats -Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Meritxell Borràs i Carles Mundó- que eren als bancs del centre de la sala de plens, excepte a Santi Vila.

També s'ha acomiadat amb la mà de la resta dels processats, que seien al costat dels seus advocats.

ARXIVAT A:
Judici procésERC
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut