Un passatger a qui li han cancel·lat el vol, aquest divendres a l'aeroport JFK de Nova York (Reuters/Dieu-Nalio Chery)
Un passatger a qui li han cancel·lat el vol, aquest divendres, a l'aeroport JFK de Nova York (Reuters/Dieu-Nalio Chery)

La covid deixa tocades les aerolínies i fa cancel·lar més de 7.000 vols al món

A milers de viatgers els han cancel·lat el vol en les darreres hores a causa de la gran quantitat de baixes entre el personal de les companyies aèries

Redacció/AgènciesActualitzat

Nadal és, per a molta gent, temps de tornar a casa. Però, com ja va passar l'any passat, n'hi ha molts que no ho poden fer. Milers de viatgers han vist en les darreres hores com el vol que havien d'agafar s'ha cancel·lat.

Aquest any, però, la cancel·lació de vols no té tant a veure amb l'entrada en vigor de restriccions de moviment, sinó amb l'elevat nombre de baixes entre el personal de les companyies aèries, entre infectats amb la variant òmicron i contactes de persones contagiades.

Només als Estats Units, United Airlines, American Airlines i Delta Airlines han desprogramat prop de 1000 vols previstos només aquest dissabte, 25 de desembre. S'afegeixen als 690 cancel·lats al país el dia abans. A més, hi ha hagut 2000 vols que han patit retards.

Es calcula que la xifra total d'operacions suspeses a tot el món supera les 7.000, més de la meitat el dia de Nadal. A més, a escala global, més de 15.800 vols han tingut algun retard.

Avions de Delta Airlines a l'aeroport Hartsfield-Jackson d'Atlanta, als Estats Units (Reuters/Elijah Nouvelage)


Pols sobre els dies de quarantena

Segons l'aerolínia Delta, les cancel·lacions s'estan produint per una "combinació de problemes", que inclouen des de dificultats meteorològiques en alguns llocs fins a l'impacte de la variant òmicron, que ha fet que diversos treballadors s'hagin hagut de quedar a casa.

Per la seva banda, United ha assegurat que la nova variant està tenint un "impacte directe" en les tripulacions de vol i la resta de personal de la companyia.

Més enllà de les cancel·lacions, la situació sanitària ha generat una pugna entre les direccions de les grans aerolínies i els sindicats. Aquesta setmana, el lobby Airlines for America, que representa Delta, United i American Airlines, entre d'altres, ha enviat una carta a la directora dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC), Rochelle Walensky, per demanar-li que flexibilitzi les directrius de la institució sobre el període d'aïllament que han de fer les persones que han estat exposades al virus.

Cues a l'aeroport John F. Kennedy de Nova York, on diverses aerolínies han anunciat la cancel·lació de vols a causa de la variant òmicron
Cues a l'aeroport John F. Kennedy de Nova York, on diverses aerolínies han anunciat la cancel·lació de vols a causa de la variant òmicron (Reuters/Dieu-Nalio Chery)


Actualment, els CDC aconsellen fer deu dies de quarantena als contactes de persones contagiades, però les grans aerolínies volen que sigui un màxim de cinc. En resposta a Airlines for America, el sindicat dels auxiliars de vol (AFA) ha sol·licitat als CDC que es mantinguin els deu dies.


Als Estats Units, la variant òmicron és la predominant i ja suposa el 73,2% dels casos de covid-19, segons les dades dels CDC.


Qui sí que ha pogut tornar a casa són la Rut Gabarró Solanas, l'Ivet Pubill Ambrós i la Marina Ramon Gorina, tres estudiants que vénen d'Àustria, els Països Baixos i el Regne Unit, respectivament. L'any passat no van poder venir per la situació sanitària, però ara, tot i que la pandèmia persisteix, tenir el certificat covid els ha facilitat poder viatjar. TV3 ha parlat amb elles:

 

 

ARXIVAT A:
AeroportsCovid-19Certificat CovidÒmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut