Uns gossos es banyen a la cala Belladona (ACN/Marina López)

La cala Belladona de Calonge i Platja d'Aro no serà finalment per als gossos aquest estiu

Els dos municipis ho havien acordat, però s'han fet enrere per l'oposició veïnal i perquè no hi ha temps per canviar les ordenances que ho prohibeixen

RedaccióActualitzat

La cala Belladona, situada a cavall dels municipis de Calonge i Platja d'Aro, al Baix Empordà, aquest estiu no estarà dedicada als gossos de manera preferent, com estava previst.

La decisió l'ha presa l'Ajuntament de Platja d'Aro just dos dies després de les eleccions municipals, perquè no hi ha temps per canviar les ordenances municipals que ho prohibeixen.

Per la banda de Calonge, a qui correspon el 80% d'aquesta cala, l'Ajuntament no s'hi ha pronunciat, però la policia local fa fora els gossos quan algun veí es queixa.

La decisió de Platja d'Aro també l'ha motivada el fet que Calonge hagi limitat als gossos només un fragment de la seva part de la cala, cosa que diuen que vulnera l'"esperit inicial" del pacte que tenien.


Acord entre ajuntaments i oposició veïnal

S'acaba així, almenys de moment, la platja per a gossos que van anunciar els dos Ajuntaments a principis d'abril, i que va posar en peu de guerra els veïns de dues urbanitzacions pròximes.

Són els de la de Treumal a Calonge, i de la de Politur a Platja d'Aro, que van crear una plataforma, Salvem la Cala Belladona, i van argumentar que dedicar la cala als gossos és il·legal i que, a més, és ambientalment problemàtic.

El motiu és que és una platja aïllada a la qual no poden arribar màquines de neteja, cosa que podria comportar la seva degradació, i per això van posar instàncies contra la decisió.

Veïns agrupats en la plataforma Salvem la Cala Belladona amb cartells contraris a dedicar-la als gossos 

Pla d'usos amb el vistiplau de la Generalitat i l'Estat

Malgrat aquesta oposició, els governs municipals van assegurar que es faria perquè tenien el vistiplau de la Generalitat i de l'Estat, que estan per sobre de les normatives municipals.

En aquest sentit, tots dos Ajuntaments van incloure la cala per a gossos al pla d'usos de les platges per a aquest estiu, però el de Calonge va fer-ho erròniament.

Va ser quan van esmenar-ho que, en comptes d'incloure-hi el seu 80% sencer --"l'esperit inicial" al qual ara ha fet referència Platja d'Aro--, n'hi van dedicar només una part.

Platja d'Aro vol modificar les ordenances municipals

Pel que fa a les ordenances municipals, la intenció del govern de Platja d'Aro és modificar-les de cara a l'any que ve per permetre l'accés dels gossos les platges "als espais que estiguin senyalitzats".

Canviar-les per a aquest estiu és inviable perquè caldria esperar al primer ple després de la constitució de l'Ajuntament i a més caldria afegir-hi els terminis d'exposició pública i al·legacions.

Els propietaris de gossos dels dos municipis, per tant, aquestes vacances no tindran una platja per portar-hi els gossos, i caldrà veure què passa l'any que ve.

 

 

Anar al contingut