Abans d'entrar al recinte d'habitatges, cal fer-se un test de covid
Abans d'entrar al recinte d'habitatges, cal fer-se un test de covid (Reuters/Xihao Jiang)

Imatges de desesperació a Xangai pel confinament dur: "Volem sortir a comprar menjar"

Davant el creixent malestar, la policia de Xangai ha advertit que serà inflexible amb els que se saltin el confinament

Tres setmanes de confinament estricte a Xangai per l'últim brot de covid són cada cop més insostenibles per als ciutadans. Els carrers buits, tothom tancat a casa i amb escassetat de repartidors i transports, el menjar i altres productes de primera necessitat no poden arribar a tothom.

I això provoca malestar. L'escassetat d'aliments ha motivat saquejos i aldarulls, fins al punt que les autoritats xineses han advertit de càstigs severs a qui violi el confinament, que vol dir estrictament no sortir de casa.

Comandes d'alimentació preparades per repartir a Xangai, aquest dijous
Comandes d'alimentació preparades per repartir a Xangai, aquest dijous (Reuters/China Daily)

Tot plegat, deixa imatges de desesperació, per exemple, als controls de seguretat que s'han instal·lat als accessos als recintes d'habitatges de Xangai. Sovint els agents que s'encarreguen de fer testos a tothom que hi accedeix responen amb violència a qualsevol intent de sortir dels residents.

En un dels vídeos difosos a les xarxes socials, es veu l'esbroncada provocada quan un responsable impedeix a una dona embarassada anar a l'hospital per a una revisió que els caps de la comunitat havien autoritzat.

Escenes grotesques que es recullen en aquesta crònica del corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals:


Contagis disparats, però la majoria asimptomàtics

Malgrat les restriccions, els contagis per òmicron baten rècords cada dia. Aquest dijous, han superat els 27.000 en 24 hores. Això sí, d'aquests, només uns 2.600 són simptomàtics. Malgrat no tenir símptomes, un resultat positiu vol dir tancar-se en un dels centres d'aïllament que s'han obert arreu, on les condicions poder ser molt precàries.

Almenys així es desprèn de les imatges que arriben d'aquests espais, que no conviden gaire a quedar-s'hi. En alguns casos, sales de llits separats per menys d'un pam, sense dutxa i, segons denuncien els xangainesos que s'hi troben, amb un tros de pa com a únic aliment per esmorzar.

Així ho recull l'agència Reuters, que ha difós imatges preses per un ciutadà anònim dins del que sembla una oficina reconvertida:

Un xangainès ha gravat un centre d'aïllament on han de fer quarantena els positius de covid a Xangai
Un xangainès ha gravat un centre d'aïllament on han de fer quarantena els positius de covid a Xangai (Reuters)

Per rebaixar la impopularitat d'un confinament que ha arribat a separar infants de les seves famílies i que encara pot durar fins a finals de mes, la municipalitat ha permès que es relaxi lleugerament l'aïllament en alguns blocs d'habitatges si en 14 dies no s'hi ha trobat cap positiu.

Tot i això, la majoria dels 25 milions d'habitants de Xangai continuen tancats i, només que es detecti un cas, es posa el comptador de dues setmanes a zero. L'horitzó més immediat no és gaire optimista.

Anar al contingut