Crítiques pel confinament a Xangai, que ha arribat a separar criatures de les famílies

Les autoritats xineses reculen i permeten, de forma excepcional, que els pares puguin acompanyar els seus fills infectats de covid-19

26 milions de persones confinades i infants menors de 7 anys separats de les seves famílies. Aquestes són algunes de les conseqüències de les estrictes mesures adoptades pel govern xinès, que està fent tot el possible per evitar que la nova onada d'òmicron afecti l'economia del gegant asiàtic.

La política d'aïllar els menors de les seves famílies ha provocat una onada de protestes i ha obligat el govern xinès a rectificar. Vídeos d'infants menors de 7 anys confinats en hospitals sense les seves famílies han despertat les crítiques a les xarxes socials.

És el cas d'aquesta publicació, en què es denuncia que 200 nens estan confinats en un hospital de Xangai, sense els seus pares, i amb només 10 infermeres fent-se'n càrrec.


El govern recula i anuncia excepcions

Wu Qianyu, alta funcionària de salut de la ciutat, va dir dimecres en conferència de premsa que els pares podrien sol·licitar quedar-se amb nens que tinguessin "necessitats especials" i acompanyar-los, sempre que entenguin perfectament els riscos per a la salut i signin un acord.

Wu Qianyu no va definir què es qualifica com a "necessitats especials", però va puntualitzar les condicions que han de complir els familiars:

"Els pares han de portar mascareta, sopar a una hora diferent que els seus fills, evitar compartir objectes amb ells i seguir estrictament totes les normatives."

Juntament amb aquest anunci, el govern va allargar el tancament de la ciutat, que està deixant alguns ciutadans amb problemes per comprar menjar. El confinament, que es va anunciar el 27 de març, encara no té data de finalització.

Un policia, amb protecció, en l'accés a un túnel sota el riu Huangpu
Un policia, amb protecció, en l'accés a un túnel sota el riu Huangpu (Reuters/Aly Song)

Una estratègia poc efectiva contra l'òmicron

Als hospitals modulars que s'estan habilitant a Xangai hi arriben els positius lleus. La gran majoria no tenen símptomes, però són xifres no vistes des del confinament de Wuhan a principis del 2020.

Les mesures draconianes han arribat acompanyades de drons, que insisteixen a la població que segueixin les ordres:

"Sisplau, compliu amb les restriccions per covid. Controleu el vostre desig de llibertat. No obriu les finestres ni canteu."

L'estratègia covid zero no està frenant la variant òmicron, molt més contagiosa però poc letal. El descontentament està creixent entre la població, que comença a qüestionar-se si no seria millor conviure amb el virus, com fa la resta del món.

Crítiques pel confinament a Xangai, que ha arribat a separar criatures de les famílies
El Centre Nacional d'Exposicions i Convencions s'ha reconvertit en un hospital improvisat per combatre el coronavirus (Reuters)

Pequín anuncia ajudes per sostenir la capital econòmica del país

Paralitzar la capital econòmica de la Xina implica riscos per al creixement i Pequín ja ha anunciat ajudes per als sectors més afectats: restauració, comerç, transport o turisme, quedaran exempts de pagar Seguretat Social.

Del manteniment del covid zero es dedueix que Xi Jinping encara disposa de marge per assumir el cost econòmic de l'aturada de Xangai, però no el cost polític de renunciar ara com ara a la seva estratègia estrella, a uns mesos del congrés del partit que li ha de donar un tercer mandat.

 

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut