Fotografia de la façana de la seu del governador del Panjshir penjada a les xarxes socials pels talibans aquest dilluns (Reuters)
Afganistan

Talibans hissen la bandera del califat al Panjshir, l'últim reducte que se'ls resistia

Tot i que els líders de la resistència neguen la derrota i la qualifiquen de "replegament", la pèrdua de les seves oficines confirma la desfeta

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Malgrat que els talibans controlen gairebé tot el territori de l'Afganistan, la guerra continua sobre el terreny a la província del Panjshir... i també als mitjans i a les xarxes socials.

Aquesta matinada de diumenge a dilluns el portaveu de l'autoanomenat Emirat Islàmic dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha anunciat que ja controlaven del tot aquesta província.

Mujahid ha assegurat que "l'última fortalesa de l'enemic mercenari ha estat completament conquerida":

"Amb aquesta victòria i últim esforç, la resta del país estarà completament fora de la guerra i tindrà una vida pacífica i pròspera en un ambient de llibertat, independència i prosperitat".


Segons ha afirmat, "alguns dels rebels" han estat derrotats i la resta ha fugit, "alliberant el poble oprimit i honorable del Panjshir".

Com a prova de l'afirmació, els talibans han penjat a les xarxes socials fotografies de la seu del governador de la província amb la seva bandera:

Bandera dels talibans penjada a la seu del governador del Panjshir, aquest dilluns (Reuters)


Les 22 valls del Panjshir

Però poca estona després, el també autoanomenat Front Nacional de Resistència de l'Afganistan, el FNRA, que controlava la província, ho ha negat:

"L'afirmació dels talibans que han ocupat el Panjshir és falsa, les forces del FNRA estan presents a totes les posicions estratègiques de la vall per continuar lluitant."

Ahmad Masoud, el líder de les milícies que controlen la província, ha assegurat a Twitter que "el Panjshir té 22 valls" i que "la resistència no es rendeix":


Les últimes setmanes hi havia hagut talibans que havien dit que ja havien conquerit aquesta província, però és la primera vegada que ho asseguren de manera oficial.

 


L'últim reducte

La província del Panjshir, a uns 150 quilòmetres al nord de la capital, Kabul, ha estat tradicionalment un territori que ha quedat fora del control dels diferents governs del país.

Part de l'exèrcit afganès s'hi va refugiar quan els talibans van conquerir la resta del territori, i també el vicepresident, Amrullah Saleh, i el ministre de defensa, Bismillah Khan Mohammadi.

A finals d'agost, mentre l'atenció estava centrada en l'evacuació de l'aeroport de Kabul i dels afganesos que han treballat amb els exèrcits estrangers, els talibans van intentar també entrar al Panjshir, però fins ara no ho havien aconseguit.

Aquest divendres Saleh havia assegurat en un vídeo enviat a la BBC que continuen combatent tot i els atacs dels "terroristes", ha culpat el Paquistan d'estar-hi al darrere i ha negat els rumors segons els quals ell mateix hauria abandonat el país:

La hissada de la bandera del califat en les oficines de la resistència és la mostra clara que la lluita entre talibans i opositors adoptarà ara un nou format, probablement seguint les tàctiques de la guerrilla.

 

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
Anar al contingut