Els supervivents de càncer ja poden renovar el carnet de conduir com tothom

Segons es recull al BOE, es vol acabar amb la "discriminació infundada" amb les persones que ja no tenen símptomes de la malaltia

Actualitzat

Les persones que hagin superat un càncer podran renovar el permís de conduir amb la mateixa freqüència que la resta de la població, cosa que no passava fins ara. El canvi es publica al Butlletí Oficial de l'Estat i entra en vigor aquest dissabte. El BOE recull la "discriminació infundada respecte de les persones que ja no tenen símptomes de la malaltia i s'han reincorporat plenament a la vida laboral i ordinària".

En la majoria de càncers, les persones que hagin superat la malaltia i no estiguin prenent medicació podran renovar el carnet sense restriccions. Només cal que presentin un informe mèdic.

S'especifica que els trastorns oncohematològics tenen terminis més llargs en determinats permisos de conduir. Les persones que hagin tingut un càncer i faci tres anys que hagin superat la malaltia amb remissió completa podran renovar el permís amb el temps que els correspon per edat i no només per a tres o per cinc anys com fins ara. Això s'haurà d'acreditar amb un informe mèdic avalat per un oncòleg o un hematòleg.

En qualsevol cas, el BOE aclareix que, per obtenir o prorrogar el permís de conduir ordinari, la persona no pot estar en processos oncològics actius que "per la seva simptomatologia o tractament produeixin pèrdua o disminució greu de les capacitats sensitives, cognitives o motores que incideixin en la conducció".

Això es recull en una modificació del Reglament General de Conductors, aprovat el maig del 2009 per reial decret, que limitava els terminis de pròrroga del permís de conduir a les persones que havien tingut una malaltia oncològica.

Com es llegeix al BOE, la situació que hi havia fins ara feia que "els pacients oncològics segueixen sent considerats com a tals, fins i tot quan han superat la fase més intensa del tractament i no en tenen limitacions ni seqüeles físiques".

Una resolució del Parlament Europeu de fa un any estableix que tots els països membres hauran de garantir el dret a l'oblit oncològic abans del 2025 i la Unió Europea ha instat Espanya a fer-ho.

A Catalunya, es diagnostiquen al voltant de 38.000 casos de càncer cada any, segons dades del pla director d'oncologia del Departament de Salut. Les estimacions més recents de la supervivència al càncer a 5 anys indiquen que les dones superen la malaltia en el 64% dels casos i els homes, en el 56,2%, tot i que depèn del tipus de càncer.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut