Cua de camions amb ajuda humanitària al pas fronterer de Rafah, a Egipte, esperant poder passar a la Franja de Gaza (Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Els accessos a Gaza continuen tancats: no permeten evacuar persones ni entrar-hi ajuda

Ara mateix els palestins de la Franja no tenen opcions de fugir-ne ni de rebre subministraments de l'exterior

RedaccióActualitzat

Quan falten poques hores per a la fi de la pròrroga de l'ultimàtum de l'exèrcit israelià a la població del nord de la Franja de Gaza, els sis passos fronterers que comuniquen amb la resta del món aquest territori on malviuen més de dos milions de persones continuen tancats. 

Cinc estan controlats per Israel, que dilluns va imposar-hi un "setge total" arran de la incursió de Hamas, dissabte passat, que va fer esclatar la guerra Hamas-Israel.

El sisè és el pas de Rafah, entre el sud de la Franja i la península del Sinaí, a Egipte. Aquest és l'únic accés no controlat per Israel. Precisament aquest dissabte, el portaveu del govern palestí de Hamas a la Franja de Gaza, Salama Maruf, ha demanat a Egipte "fer els màxims esforços" per reobrir el pas de Rafah.

Aquest dissabte, l'Organització Mundial de la Salut, que té a punt subministraments mèdics per atendre palestins de Gaza malalts o ferits, ha confirmat que el pas de Rafah continua sense estar operatiu.

En contra d'algunes informacions que deien que estava obert pel costat egipci, però no pel palestí, l'ONG Sinai for Human Rights ha assegurat aquest matí que l'exèrcit egipci estava bloquejant el pas amb plafons de formigó.


Més tard, fonts de la seguretat egípcia ho han confirmat oficiosament: "S'han pres mesures addicionals, com la col·locació de blocs de formigó, per impedir l'entrada dels palestins desplaçats cap al sud, que es calcula que són al voltant d'un milió de persones."

Aquesta setmana, l'exèrcit israelià va aconsellar als palestins de Gaza que marxessin de la Franja pel pas de Rafah, assegurant que estava obert. Dimarts, però, va bombardejar els voltants del pas, causant-ne el tancament temporal i l'acumulació de persones que volien passar la frontera.

Amb aquest escenari, els governs egipci i israelià han anunciat un acord per permetre la sortida de Gaza dels ciutadans nord-americans, entre les 12 del migdia i les 5 de la tarda, hora local (una hora menys a Catalunya).

 

ARXIVAT A:
Guerra Hamas-Israel
Anar al contingut