Israel ordena un "setge total" a Gaza: "Sense llum, aliments, aigua ni combustible"

L'exèrcit d'Israel assegura haver recuperat el "control total" de la zona, tot i que reconeix intercanvi de trets en algunes poblacions

RedaccióActualitzat

El ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant, ha ordenat aquest dilluns un bloqueig total a la franja de Gaza per deixar "sense llum, aliments, aigua i combustible" la població local. "Estem lluitant contra animals i actuarem en conseqüència", ha afegit el ministre.

És un grau més de les represàlies sobre els habitants palestins, després que l'exercit hagi recuperat el "control total" de la zona, segons ha anunciat poc abans de l'ordre ministerial el portaveu de l'exèrcit, el general Daniel Hagari.

Hagari ha reconegut, no obstant això, que encara podria haver-hi "terroristes" a la zona i ha explicat que a Kfar Azza, un poble israelià prop de la frontera, soldats i militants armats estaven intercanviant trets, tot i que els ha qualificat d'enfrontaments "aïllats".

 

Les forces armades d'Israel han respost l'ofensiva sorpresa de Hamas d'aquest dissabte amb la mobilització més gran de reservistes de la història del país.

En concret, s'ha cridat fins a 300.000 efectius. A més, a la zona del conflicte s'hi destinen grans recursos militars i s'hi ha pogut veure una aglomeració de tancs.

Els tancs israelians s'acumulen al costat israelià de la frontera de Gaza (Reuters)

Human Rights Watch denuncia crims de guerra

La repressió sobre la població palestina arriba 48 hores després de l'atac per sorpresa de Hamas. 

Human Rights Watch, ONG de defensa dels drets humans, ha denunciat que fer un "càstig col·lectiu" a la població civil de la Franja de Gaza és un crim de guerra; i que Hamas també n'ha comès en atacar població civil israeliana.

Pel que fa al govern israelià, l'organització l'acusa d'haver "reprimit sistemàticament els palestins durant dècades" i d'haver "imposat un tancament esclafador a la població de Gaza" des del 2007.

Després de la humiliació de dissabte, els avions i l'artilleria militar israeliana s'han activat a ple rendiment i han atacat les últimes hores més de 500 objectius, segons dades de l'exèrcit hebreu.

Les següents imatges mostren la destrucció perpetrada sobre Gaza:

Pel que fa a Hamas, l'ONG denuncia que "els atacs aparentment deliberats contra civils i la presa de civils com a ostatges equivalen a crims de guerra" segons el dret internacional humanitari.

En el tercer dia de guerra entre Israel i les milícies palestines de Gaza també s'han sentit explosions per les intercepcions del sistema antimíssils israelià, anomenat Cúpula de Ferro.

En aquest vídeo es pot veure com la població israeliana respon a l'alerta segons el protocol, que els habitants tenen molt interioritzat, i es col·loquen en posició de seguretat:

Tot plegat, en una ofensiva i una reacció israeliana que ja ha provocat més de 1200 morts, 700 d'israelians i més de 500 de palestins, la majoria civils, i centenars de milers d'afectats.


123.000 desplaçats interns a Gaza

Des de l'esclat de la guerra entre Hamas i Israel, més de 123.000 persones s'han vist desplaçades internament a la franja de Gaza, segons han confirmat les Nacions Unides.

L'ONU parla de més de 17.500 famílies afectades i assegura que es traslladen majoritàriament "per por i per preocupació per l'estat de les seves llars".

L'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris ha afegit que entre els afectats hi ha 73.538 refugiats a 64 escoles de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient.

 

Dos espanyols "han patit" l'atac de Hamas a Israel

Entre els afectats hi ha dos ciutadans espanyols, segons ha confirmat aquest matí el ministre d'Exteriors del govern espanyol, José Manuel Albares.

Fonts diplomàtiques espanyoles han confirmat la informació, avançada pel digital El Confidencial, sobre aquestes dues persones, tot i que no ha transcendit cap mena de detall sobre el seu estat actual.

Es tractaria d'un basc de 46 anys, de Zarautz, que resideix en un quibuts situat a dos quilòmetres de la Franja de Gaza i d'una andalusa de 19 anys, amb doble nacionalitat espanyola i israeliana, que fa el servei militar a la base de Nahal Oz, a prop de la frontera amb Gaza.

Albares ha explicat que el govern està "en contacte amb les seves famílies, intentant aclarir i poder ajudar tant com sigui possible" i ha assegurat que espera que els ciutadans espanyols que hi ha a Israel puguin tornar a mesura que es normalitzi el trànsit aeri.

A més, el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha desaconsellat viatjar a Israel mentre persisteixi la situació actual "davant els riscos existents i la possibilitat de cancel·lació de vols".

El ministeri alerta d'un deteriorament "potencialment ràpid" del conflicte i posa el focus a les fronteres amb Gaza, Síria, el Líban i Egipte, considerades "zones d'alt risc".

Fonts diplomàtiques espanyoles han xifrat en uns 10.000 els ciutadans espanyols que es troben a Israel i als territoris palestins, molts dels quals tenen la doble nacionalitat.

El Ministeri d'Exteriors els ha recomanat augmentar les precaucions i seguir les indicacions de les autoritats locals. En aquest sentit, els demana que es quedin a casa i a prop dels refugis designats a la seva zona, i que evitin "qualsevol desplaçament que no sigui absolutament necessari".


Reunió extraordinària de la Unió Europea sobre la guerra Hamas-Israel

Per analitzar "la situació a Israel i la regió", els ministres d'Exteriors de la Unió Europea es reuniran d'urgència aquest dimarts, segons ha anunciat el cap de la diplomàcia de la UE, el català Josep Borrellen un missatge a X (l'antic Twitter).

Fonts de la UE han explicat que la reunió serà presidida per Borrell des de Masqat, la capital del Sultanat d'Oman, on ell i altres ministres europeus participen en una reunió amb el Consell de Cooperació del Golf, integrat per sis països àrabs. La resta de ministres de la UE hi intervindran per videoconferència.

Durant tot el cap de setmana hi ha hagut contactes entre els governs europeus, arran de l'esclat de la guerra Gaza-Israel.

D'altra banda, la UE ha condemnat l'ofensiva de Hamas i ha expressat la seva solidaritat amb Israel, que té "dret a defensar-se". Per evidenciar aquest suport, les institucions comunitàries s'han il·luminat amb els colors de la bandera israeliana:

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha fet diversos missatges de suport a Israel a les xarxes socials.


48 hores de combats intensos

Abans de donar per controlada la zona, l'exèrcit israelià havia admès, a primera hora d'aquest dilluns, que milicians palestins resistien a uns "set o vuit" llocs pròxims a la Franja de Gaza,

Són assentaments jueus com Alumim, Nirim, Kfar Aza o Be'eri, on els milicians de Hamas s'havin fet forts i hi retenien ciutadans israelians com a ostatges.

Segons Richard Hecht, portaveu de l'exèrcit d'Israel, no s'esperaven que resistissin tant:

"Ens està costant més temps del que esperàvem tornar a una situació de defensa i de seguretat."

Aquest diumenge el govern de Benjamin Netanyahu ha aprovat un decret per simplificar els tràmits perquè els ciutadans israelians puguin comprar armes:

"Qualsevol ciutadà que compleixi amb els criteris de possessió d'armes de foc, sense antecedents penals o mèdics, rebrà l'aprovació per tenir armes de foc."

Mentrestant, durant la nit de diumenge a dilluns Hamas ha continuat llançant coets contra Israel, la majoria dels quals han estat interceptats pel sistema anticoets Cúpula de Ferro.

Coets llançats per Hamas des de Gaza i interceptats per Israel, aquesta nit de diumenge a dilluns (Reuters)

Per la seva banda, l'exèrcit d'Israel ha continuat també bombardejant punts a dins de Gaza que considera que serveixen de base a l'enemic:

"Durant la nit, avions de combat, helicòpters i artilleria de les Forces de Defensa han atacat més de 500 objectius terroristes de Hamas i Jihad Islàmica a la Franja de Gaza."

El portaveu de l'exèrcit ha afirmat que han atacat per aire diverses "casernes operatives de l'organització terrorista", entre les quals un edifici de tres plantes.

Carrer de la Franja de Gaza destruït pels bombardejos d'Israel, aquest dilluns (Reuters)

Per la seva banda, Metges sense Fronteres ha denunciat que l'exèrcit israelià ha atacat ambulàncies seves, cosa que els impedeix portar els ferits de forma segura.

Durant la nit, Hamas ha assegurat que havia atacat l'aeroport Ben Gurion, al sud de Tel-Aviv, però es desconeix l'abast que ha pogut tenir aquest atac.

Les autoritats palestines de Gaza han calculat que els morts en els atacs israelians pugen a 413 persones, entre les quals 78 nens i 41 dones.

Per l'altra banda els càlculs pugen a 700 israelians morts i 2.000 de ferits en l'ofensiva de Hamas que va començar dissabte i que va agafar per sorpresa l'exèrcit israelià.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaIsrael envaeix Gaza
Anar al contingut