L'exèrcit israelià ha augmentat la presència de tancs, soldats i blindats a tocar de Gaza
L'exèrcit israelià ha augmentat la presència de tancs, artilleria i soldats a tocar de Gaza (Reuters/Violeta Santos Moura)

Acaba el segon ultimàtum d'Israel per fugir del nord de Gaza

L'exèrcit israelià reconeix que ja ha fet incursions puntuals per intentar trobar els ostatges retinguts a la Franja i combatre milicians de Hamas

RedaccióActualitzat

Expira el termini donat per Israel als habitants del nord de Gaza perquè abandonin la zona. Aquest matí Israel ha obert un període de sis hores perquè els civils marxin al sud "de forma segura". A les tres, hora catalana, s'ha complert i ara hi ha incertesa sobre una possible ofensiva terrestre.

Les persones que han de traslladar-se forçosament són més d'un milió, la meitat de la població de la Franja. L'exèrcit israelià diu que han d'establir-se al sud de la línia traçada pel riu Gaza si volen evitar un atac "amb molta força" al terç nord.

L'ultimàtum de divendres i l'ampliació del termini no han aturat, però, l'ofensiva israeliana al nord, obligant la població a fugir sota les bombes, que van causar la mort d'unes 70 persones, integrants de tres combois bombardejats quan marxaven cap al sud buscant una zona segura. La majoria de les víctimes són dones i nens, segons han informat els responsables sanitaris de la Franja.

 

Es manté, doncs, la incertesa sobre quan començarà una ofensiva terrestre que es dona per segura. Israel també ha demanat als hospitals que gestionen algunes ONG internacionals que abandonin el territori.

L'exèrcit israelià, d'altra banda, assegura que ja ha fet algunes petites incursions a la recerca d'ostatges.

El nord de la Franja és on s'han concentrat 4 de cada 5 bombardejos. La ciutat de Gaza i el territori fins a la frontera nord és on s'han destruït la majoria dels edificis. També la part de la Franja més perjudicada pels talls d'electricitat i d'aigua.

En total, els bombardejos israelians han destruït 1.300 edificis de la Franja de Gaza, segons dades de l'ONU fetes públiques aquest dissabte.


Èxode dins de Gaza

La fugida de la població del nord de Gaza cap al centre i el sud de la Franja ha començat a produir-se aquest divendres, quan l'esclat de la Guerra Hamas-Israel ja havia obligat a marxar de casa seva més de 400.000 persones, desplaçats interns la majoria de les quals han trobat acollida temporal en instal·lacions com escoles de l'ONU. 

Hamas va respondre l'ordre d'evacuar el nord de la Franja demanant a la població que no en fes cas. 

Més presència de tancs

Des d'aquest divendres, les forces armades israelianes han reforçat el desplegament d'unitats al voltant de la tanca de la Franja de Gaza, on durant la setmana ja havia desplaçat infanteria, artilleria, blindats i almenys 300.000 reservistes que han estat mobilitzats arran de l'esclat del conflicte. 

Desenes de tancs prenen posicions i disparen cap a la Franja. Segons el Ministeri de Defensa israelià, l'exèrcit hi ha fet algunes incursions per mirar de rescatar presoners capturats per Hamas en la incursió de dissabte. També haurien atacat grups de milicians palestins i la seva infraestructura.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra Hamas-IsraelHamàs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut