Preu de la llum, bombeta, electricitat Europa Press
Utilitza bombetes de baix consum i, si pots, leds

El preu de la llum s'enfila i arriba al seu màxim des de l'excepció ibèrica

El preu de la llum frega els 460 euros/MWh, un nou rècord des que es va aplicar l'excepció ibèrica, la mesura que compensa el preu del gas que es crema per generar electricitat

Redacció/AgènciesActualitzat

El preu de la llum torna a disparar-se. Si aquest dilluns el preu supera els 420 euros per megawatt hora, aquest dimarts el preu mitjà de l'electricitat per als clients de la tarifa regulada s'enfila encara molt més, un 8,5%, fins als 459 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE), que regula els preus a Espanya i Portugal.

Es tracta del preu més elevat des de l'entrada en vigor de l'anomenada "excepció ibèrica" i supera l'anterior màxim de 436,25 euros/MWh, que es va assolir dimecres passat.

Aquest nou increment està impulsat pel preu del gas natural, que es troba en màxims a causa de l'anunci de Gazprom de tallar tres dies el bombeig de gas a Alemanya, un fet que fa témer que aquesta aturada tècnica pugui ser definitiva.

Tot i això, el rècord absolut es va registrar el 8 de març --abans de l'aplicació de l'exempció--, quan es va pagar l'electricitat a 544,98 euros, per la incertesa als mercats que es va disparar arran de la invasió russa a Ucraïna.

 

 

L'excepció ibèrica: un 12% menys a la factura

El preu de la llum que paguen els clients de tarifa regulada s'obté de la suma del preu mitjà de la subhasta del mercat majorista i la compensació que es paga a les centrals de cicle combinat, que generen electricitat amb la crema de gas, per l'aplicació del topall del preu d'aquest combustible.

Aquest dimarts, el preu mitjà de la llum al mercat majorista s'ha calculat a 201,96 euros/MWh. Durant el dia el preu màxim es preveu que arribi als 237 euros/MWh entre les 22.00 i les 23.00, i que el preu mínim caigui als 160 euros/MWh entre les 17.00 i les 18.00.

A aquest preu, anomenat "pool", s'hi suma la compensació de 257,44 euros/MWh que es paga a les gasistes, i que han d'abonar els beneficiaris de la mesura, és a dir, els consumidors.

Segons dades del govern espanyol, sense l'aplicació d'aquesta excepció ibèrica, que limita el preu del gas per a la generació d'electricitat, el preu mitjà seria d'uns 521 euros/MWh, una xifra que representa uns 62 euros/MWh més del que es paga amb la compensació. Els clients de tarifa regulada s'estalviarien un 11,87% de mitjana en la factura elèctrica.

L'executiu espanyol estima que la mesura ha suposat un estalvi de 1.383 milions d'euros per als consumidors espanyols durant els dos primers mesos de vigència. Aquesta xifra representa un estalvi de 22 milions d'euros diaris des de l'entrada en vigor el 15 de juny passat.

 

Preus disparats també a Europa

Els preus al mercat elèctric també marcaran nivells molt alts aquest dimarts a la resta de països europeus. A Itàlia, la llum es paga per sobre dels 700 euros/MWh. A França el preu se situa per sobre dels 740 euros/MWh. Per sobre dels 600 euros hi ha Alemanya, on es calcula que costarà més de 660 euros/MWh, mentre que a Bèlgica i als Països Baixos pagarien 622 i 607 euros/MWh, respectivament.

Davant d'aquesta greu situació, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat per sorpresa una reforma de tot el mercat elèctric europeu i una "intervenció d'emergència".

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut