El president de Tanzània, John Magufuli, en una de les seves últimes aparicions públiques (Reuters/Sadi Said)
Dar es Salaam

El president de Tanzània, negacionista declarat, hauria mort de Covid

Oficialment, la mort s'ha atribuït a problemes cardíacs però algunes fonts apuntaven des de fa dies que havia agafat el virus

Actualitzat

El president de Tanzània, John Magufuli, el líder més negacionista sobre la Covid de l'Àfrica, ha mort aquest dimecres als 61 anys rodejat dels rumors que hauria mort a causa del virus. Oficialment, la mort s'ha atribuït a problemes cardíacs però algunes fonts apuntaven ja des de fa dies que el president havia agafat la Covid.

Magufuli és el líder del continent africà que més ha ignorat la pandèmia, fins al punt de dir que els tanzans no la patirien per gràcia divina. Tot i que en un primer moment va tancar escoles i universitats, va rebutjar aplicar mesures de distanciament i dur mascareta, no va tancar mercats ni esglésies i ha deixat que el país funcionés amb tota normalitat. Es va riure dels tests i des del maig de l'any passat va deixar de publicar les xifres de coronavirus, quan havia informat de 509 casos i 21 morts fins aleshores. Al juny va declarar el país lliure de Covid.

Defensava que els remeis amb herbes i les pregàries eren la solució a la grip i a les malalties similars, i només va acceptar l'ungüent casolà de Madagascar. No va voler tampoc adquirir vacunes, que deia que eren una "conspiració occidental", i no va deixar intervenir l'Organització Mundial de la Salut.

En aquesta línia de negacionisme tampoc va acceptar que estava malalt. Va deixar d'aparèixer en públic fa 18 dies però diumenge el seu primer ministre assegurava encara que tenia molt bona salut i que estava treballant. Aquest dimecres la vicepresidenta Samia Suluhu Hassan donava la notícia de la mort del president per televisió.

"Benvolguts tanzans, és trist anunciar que avui, 17 de març de 2021, cap a les 18.00 hem perdut el nostre valent líder, el president John Magufuli, que ha mort a causa d'una malaltia del cor a l'Hospital Mzena de Dar es Salaam, on estava rebent tractament."

El govern en funcions ha decretat 14 dies de dol al país per la mort del president.

La vicepresidenta Samia Suluhu Hassan comunica la notícia per televisió (Reuters/Emmanuel Herman)

Un dels principals opositors, Tindu Lissu, en una entrevista enregistrada dimecres al vespre, però emesa aquest dijous al matí al canal de televisió kenià KTN, ha afegit un altre element a la mort de Magufuli, que hauria mort fa una setmana.

"Magufuli no ha mort aquesta nit. Tinc informació, principalment de les mateixes fonts que em van dir que estava greument malalt, que Magufuli es va morir el dimecres de la setmana passada".

Lissu, exiliat a Kènia des que va ser tirotejat en un atemptat. 

Qui també ha donat pistes sobre la causa de la mort de Magufuli és el president de Kènia, Uhuru Kenyatta, que, després d'anunciar la mort del seu amic tanzà en un tuit, l'ha reblat així: "Poseu-vos mascareta, el coronavirus és una realitat." A Kènia, però, s'ha decretat una setmana de dol.

Magufuli anomenat "el bulldozer" va arribar al poder prometent lluitar contra la corrupció endèmica al país, però també va rebre crítiques internacionals per les seves tàctiques poc ortodoxes i cada vegada més autoritàries. Ha estat denunciat per nombroses organitzacions de drets humans amb reiterats atacs a l'oposició i el retrocés en les llibertats fonamentals.

L'absència de Magufuli deixa el país en mans de la vicepresidenta Hassan, que hauria de prendre possessió del càrrec immediatament, segons la Constitució del país, per convertir-se en la primera dona presidenta del país. Amb diversos alts càrrecs del govern infectats per la Covid, la població es pregunta ara si se seguirà ignorant la presència del virus.

ARXIVAT A:
Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut