El petroli i el gas tornen a enfilar-se amb l'escalada de la guerra a Ucraïna

La perspectiva de converses entre Ucraïna i Rússia s'havia traduït en una caiguda de les cotitzacions de moltes matèries primeres, però l'atac a Kíev i Khàrkiv ha retornat la volatilitat als mercats

La perspectiva d'una nova escalada de la guerra a Ucraïna i l'efecte de les sancions econòmiques a Rússia ha disparat la cotització de la majoria de matèries primeres, que tornen a enfilar-se. El barril de petroli Brent ha arribat als 100 dòlars, el nivell més alt des del 2014. El gas també puja, un 24%, al voltant dels 125 euros/MWh. 

La perspectiva de converses entre els governs d'Ucraïna i Rússia s'havia traduït en una caiguda de les cotitzacions de moltes matèries primeres, però les notícies que arriben des de Kíev i Khàrkiv han retornat la volatilitat als mercats.

A més, algunes de les navilieres més grans del món ja han anunciat que restringiran la seva activitat a Rússia, afegint-se als problemes de les cadenes de subministrament que ja afecten la indústria europea.


Més petroli al mercat

Per mirar de contenir els preus, els Estats Units i l'Agència Internacional de l'Energia han anunciat que alliberaran petroli dels seus estocs de reserva, per mirar de pujar l'oferta i abaixar-ne el preu. En concret, els membres de l'AIE s'han compromès a posar en el mercat 60 milions de barrils, i els Estats Units xifra la seva aportació en 30 milions de barrils.

Cereals i metalls, a l'alça

L'espiral a l'alça també arriba a altres matèries primeres com els cereals; a la borsa de Chicago, la de referència pels preus mundials, els contractes de blat s'han encarit un 5%, mentre que a Europa el preu ha pujat un 6%.

Ucraïna i Rússia són els responsables del 29% del subministrament mundial de blat, un 19% del blat de moro i un 80% d'oli de gira-sol. També s'encareixen metalls clau per la indústria, com l'alumini, el pal·ladi o el níquel. Un dels productors russos d'alumini instal·lats a Ucraïna ha aturat la seva planta de Nikolaev.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut