El desgavell del cronograma dels 511 testimonis al judici del procés
La sala del Suprem on se celebra el judici contra els líders independentistes (EFE)

El judici del procés a l'abril: 165 agents i Sant Jordi amb Aragonès, Salvadó i Laplana

Marchena ha citat un total de 184 testimonis, molts dels quals declararan en plena campanya del 28A

Josep Maria CampsActualitzat

El tribunal presidit per Manuel Marchena ja ha fet pública la llista de testimonis convocats per a les pròximes 4 setmanes al judici contra el procés independentista.

El document signat per Marchena, que té data de divendres 22 de març, ordena la cita de 184 testimonis els dies 2, 3, 4, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 23, 24 i 25 d'abril.

És a dir, només tres dies de cadascuna de les 4 setmanes, inclosa la setmana santa, en què es preveuen sessions de dilluns a dimecres.


15 testimonis per dia

La mitjana de testimonis per dia és de 15, però cal tenir en compte que hi ha 2 dies en què hi haurà mitja sessió: el dia 9 només al matí, i el dia 15 només a la tarda.

La immensa majoria dels testimonis previstos per abril són policies: en concret, 107 agents de la Policia Nacional, 43 de la Guàrdia Civil i 7 agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

López, Molinero i Laplana

També hi ha citats 8 agents dels Mossos, entre els quals els comissaris Ferran López i Juan Carlos Molinero i la intendent Teresa Laplana, que va tenir un paper destacat en els fets del 20S a la Conselleria d'Economia.

Les tres primeres setmanes estan dedicades primordialment als agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil, tret del dia 3, en què estan citats López i Molinero.


El dia de Sant Jordi, acumulació de polítics catalans


En el calendari destaca el dia 23, diada de Sant Jordi, que aquest any cau en dimarts: aquell dia Marchena ha acumulat fins a 13 testimonis. A més, alguns d'aquests han estat molt citats durant les sessions del judici, com són els casos de Laplana i de Lluís Salvadó.

Entre els citats també hi ha Pere Aragonès, Josué Sallent i Francesc Sutrias, a més dels exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget. Tots passaran el Sant Jordi a Madrid.

Aquest calendari contradiu la intenció inicial de Marchena d'allunyar el màxim possible del període electoral les declaracions dels polítics citats com a testimonis, perquè els situa en el judici en plena recta final de la campanya del 28A.


Un horari difícil de complir

A diferència de la majoria de dies, Marchena ha detallat les hores en què estan previstes les declaracions pel 23: per exemple, Laplana està citada a les 11 del matí, a la mateixa hora que Joan Vidal.

Alguns dels testimonis, com és el cas de la intendent, estan investigats pels mateixos fets en altres causes i, per tant, poden acollir-se al dret de no declarar, de manera que possiblement es descarregarà la sessió.

Però de tota manera serà difícil fer encabir en un sol dia tants testimonis destacats en torns d'un quart d'hora o de mitja hora cadascun.

El 23 i el 24, entre d'altres, també hi ha citats Albert Batlle, Joan Ignasi Elena, Neus Lloveras i Lluís Llach.

 

560 testimonis en total

El total de testimonis previstos en aquest judici és d'uns 560. Fins ara només n'han declarat 106 i aquest dijous n'hi ha vuit més de citats. Per tant, hauran estat un total de 114 en 18 sessions.

Si a l'abril es compleixen les previsions de Marchena d'interrogar 184 testimonis en 12 sessions, a finals de mes en quedaran encara 270 per declarar. Ara encara en falten uns 450.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut