Una dona estirada davant la policia amb un cartell de "No tinc por" a la manifestació a Bielorússia contra el govern
Una dona estirada davant la policia amb un cartell de "No tinc por" a la manifestació a Bielorússia contra el govern

Més de 100.000 persones es manifesten a Bielorússia malgrat l'amenaça de força militar

El govern bielorús veta l'acreditació de mitjans internacionals i locals a la manifestació contra Lukaixenko

Actualitzat

Més de 100.000 persones han sortit al carrer aquest diumenge a la capital de Bielorússia, Minsk, per protestar contra la repressió policial i la permanència en el poder del president Aleksandr Lukaixenko.

S'han manifestat malgrat els intents de la policia de contenir i intimidar els manifestants, ja que des d'aquest diumenge al matí els agents han bloquejat amb tanques metàl·liques la plaça de la Independència, ubicada al davant de la Casa del Govern, residència de Lukaixenko, i han desplegat una gran quantitat de vehicles de la policia.

La policia conté manifestants a Minsk (EFE/EPA/STRINGER)

Finalment, els manifestants han pogut accedir a la plaça, i després d'estar-s'hi una bona estona, han arribat set vehicles blindats amb metralladores. Els opositors, amb actitud pacífica, s'han retirat, davant l'amenaça de força militar.

Les dones han protestat contra la violència policial (Reuters)

 

Els agents han detingut 125 manifestants "per la participació en protestes massives no autoritzades".

El govern de Bielorússia no vol periodistes a les manifestacions

L'oposició continua el pols contra el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko. Però la protesta no ha tingut com a testimonis almenys deu periodistes locals i altres d'internacionals, que han vist com els retiraven les acreditacions per treballar. Entre els mitjans afectats hi ha la BBC, les agències France Presse i Reuters i Radio Liberty.

Aquest gest ha rebut crítiques, com les del ministre britànic d'Afers Estrangers, Dominic Raab, que ha condemnat "aquests clars atacs a la llibertat dels mitjans".

 

 

La retirada de credencials s'ha justificat per una recomanació de la Comissió Interministerial bielorussa, que lluita contra l'extremisme i el terrorisme.

No se sap el nombre de periodistes afectats. Dijous ja en van detenir una cinquantena, alguns dels quals estan a l'espera de judici i un, de ser expulsat.

 

Com a prèvia a la protesta d'aquest diumenge, unes 10.000 dones s'han manifestat contra la violència policial de les últimes tres setmanes i amb reclams de llibertat per als presos polítics.

Les protestes antigovernamentals van esclatar després de les últimes eleccions presidencials del 9 d'agost. L'oposició considera un frau els resultats, que van tornar a donar la victòria al president Lukaixenko, que governa el país ininterrompudament des de fa 26 anys.

El govern ha rebut el suport explícit del Kremlin. El president rus, Vladímir Putin, va anunciar que, si les protestes estan fora de control, activarà una força policial a la reserva per ajudar Lukaixenko.

Anar al contingut