Barcelona

El conseller Maragall creu que el govern de Montilla fa temps que va renunciar a un projecte integral de país

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat que el govern que presideix José Montilla ja fa temps que va renunciar a un projecte integral de país. Amb aquestes declaracions publicades en un article al diari "La Vanguardia", Maragall continua alimentant la controvèrsia que ell mateix va encetar aquesta setmana després de dir que Catalunya està fatigada de tripartit i que el pacte no es podrà reeditar després de les eleccions de la tardor.

Actualitzat
El conseller d'Educació assegura que escriu aquest article després de veure la forta repercussió que van tenir les seves declaracions sobre la "fatiga" dels catalans davant del tripartit i per mirar d'explicar millor el seu punt de vista, però que en cap cas es tracta d'una rectificació de les seves paraules: "Vaig dir el que vaig dir i ho tornaria a dir amb les mateixes paraules, malgrat que sóc conscient de la distància que hi ha entre el que vaig dir i el judici d'intencions a què ha portat".

Maragall també es mostra satisfet que les seves declaracions hagin col·locat el PSC en el primer pla de l'actualitat i es referma en la idea que "el tripartit, versió 1.2, ja no té vigència política més enllà del seu mandat actual". Per contra, el conseller defensa el PSC i la vigència del govern de Montilla, però assegura que aquest ja fa temps que va renunciar a "un projecte integral de país".

Crisi econòmica, autogovern i recuperació de la credibilitat política

Pel que fa a les polèmiques declaracions de fa uns dies, el conseller d'Educació ha dit que les va fer basant-se en tres qüestions bàsiques: la crisi econòmica, de la qual cal sortir, l'autogovern català i la renovació del model democràtic, que "mostra indicis evidents d'ineficàcia social".

En la primera de les qüestions, la que fa referència a la crisi econòmica, Maragall ha assegurat que cal un nou model que combini quatre conceptes: indústria, coneixement, eficiència social i economia oberta, i que vagi d'acord tant amb les institucions públiques com amb l'empresa privada.

En referència a l'autogovern, el conseller d'Educació considera que "tenim el nivell d'autogovern més alt des de fa 300 anys" i que l'Estatut del 2006 ens dóna la capacitat per equiparar-nos a la resta de "realitats europees que ens envolten", però cal estar atents, perquè "el debat sobre l'acceptació o el rebuig del caràcter plurinacional de l'Estat espanyol" complica la situació. En aquest sentit, Maragall reivindica la necessitat d'exercir com a veritable estat Catalunya i desplegar a fons l'Estatut, encara que la sentència del Tribunal Constitucional encara hagi d'arribar.

L'últim dels tres eixos bàsics per Maragall és recuperar la credibilitat del model democràtic català. Segons el conseller, fracassos com el de la ponència de la llei electoral no ajuden a millorar aquesta situació, i demana a tots els partits catalans que facin un esforç per sortir d'aquesta situació.

Defensa del PSC

D'altra banda, el conseller d'Educació també assegura que "el PSC és el partit més ben situat per articular els acords i les polítiques que ens fan falta", i reclama que assumeixi explícitament el rol de "gran partit del catalanisme progressista i del socialisme més modern i renovador".

Maragall, a més, afegeix que el nou rumb no ha significar només un acostament a CiU ni un pacte sociovergent, i defensa la figura de José Montilla com a president i que els socialistes puguin governar amb una àmplia majoria.

Finalment, Ernest Maragall insisteix que "és imprescindible comptar amb un grup parlamentari propi al Congrés" i al mateix temps reivindica la lleialtat al PSOE.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut