Barcelona

Els socis del tripartit reclamen que el debat socialista no afecti l'executiu, i l'oposició demana eleccions anticipades

El debat intern al PSC sobre el seu paper i la vigència del tripartit encetat per Ernest Maragall aquesta setmana, i ratificat tant per ell com pel conseller d'Economia, Antoni Castells, en els últims dies s'ha convertit en el centre de la política catalana. Els altres socis de govern esperen i desitgen que el debat dels socialistes no afecti l'executiu. Així ho diu el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, al seu blog, i també ho ha expressat el líder d'Iniciativa, Joan Herrera. Des de l'oposició es freguen les mans davant aquesta situació i es creu que l'única sortida és la convocatòria d'eleccions anticipades.

Actualitzat
El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, recomana als consellers d'Educació i Economia, Ernest Maragall i Antoni Castells, que no traslladin els debats interns del PSC al govern. En un article al seu blog, el líder d'Esquerra ho considera un estorb i una actitud estèril. També critica que Maragall hagi tornat a plantejar públicament la necessitat de crear un grup parlamentari propi del PSC al Congrés i, en canvi, no ho traslladi als òrgans interns del partit. Puigcercós també emplaça els consellers a plantar cara quan toca, i els retreu de manera implícita que no ho hagin fet en altres moments. Posa com a exemples la tercera hora de l'assignatura de castellà en l'educació, i la negociació amb el govern espanyol sobre el nou finançament.

Per la seva banda, Iniciativa per Catalunya ha tornat a defensar que el tripartit té sentit, i creu que el futur govern de Catalunya només pot ser una aliança d'esquerres o un govern de dretes presidit per Artur Mas; qualsevol altre escenari és fum. Pel secretari general de la formació, Joan Herrera, el debat no va enlloc perquè els socialistes no poden governar en solitari.

La fatiga respecte al tripartit a què va al·ludir el conseller Maragall s'ha convertit en l'expressió de moda en la política catalana. L'oposició no ha perdut l'ocasió d'incorporar-la als seus actes de precampanya. Sense anar més lluny, el líder de CiU, Artur Mas, va assegurar aquest dissabte en una calçotada a Valls que CiU posarà il·lusió allà on hi ha fatiga pel tripartit. Mas no va arribar a demanar un avançament electoral però sí que ho ha fet el seu soci de federació.

En l'espai "L'entrevista", de Catalunya Informació, Josep Antoni Duran i Lleida assegura que coincideix amb l'argumentari d'Ernest Maragall quan diu que "això està exhaurit". Duran i Lleida defensa la petició d'eleccions anticipades i justifica que Artur Mas no ho faci perquè, diu, no vol donar la sensació de tenir pressa. De totes maneres, el democratacristià assegura: "Mas constata com jo que la situació del país és la que és i la necessitat d'un canvi".

El PP català coincideix amb Duran i Lleida que cal avançar els comicis. La presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, ha reclamat honestedat i responsabilitat i que s'avancin les eleccions per donar pas, diu, a "partits forts i sòlids que tenen capacitat i ganes per treure el país de la crisi i, sobretot, per fer recuperar la confiaça a la gent".

Ara com ara, però, l'ala socialista que ha desfermat el debat no sembla disposada a fer-se enrere. Dissabte el conseller Castells va insistir-hi, i aquest diumenge ho fa Ernest Maragall, que va introduir el terme "fatiga", referint-se al tripartit. Ho ha fet a través d'un article en què defensa que el PSC tingui grup a Madrid, i torna a insistir que l'actual forma de govern no s'hauria de repetir, però també es desmarca de la sociovergència.
Anar al contingut