Donald Trump, en una fotografia feta aquest estiu a Nova York (Reuters / David 'Dee' Delgado)
Donald Trump, en una fotografia feta aquest estiu a Nova York (Reuters / David 'Dee' Delgado)

Donald Trump no va pagar impostos l'últim any que va ser president

El Congrés dels Estats Units fa públiques les declaracions de la renda de l'expresident mentre va ser a la Casa Blanca i dos anys abans

RedaccióActualitzat

Donald Trump no va pagar ni un dòlar d'impostos el 2020, l'últim any que va ser president dels Estats Units. 

Això és el que es desprèn dels sis anys de declaracions de la renda del magnat publicades aquest divendres per la Cambra de Representants.

La batalla judicial per aconseguir publicar les declaracions de la renda de Trump va començar el 2019, però no ha acabat fins ara, després que el Tribunal Suprem rebutgés el 22 de novembre la seva petició de poder mantenir-les en secret.

Aquesta decisió ha fet possible que la comissió de Mitjans i Arbitris, controlada pels demòcrates, les hagi publicat poc abans que el 3 de gener la Cambra de Representants passi a ser controlada pels republicans, el partit de Trump, en aplicació del resultat de les eleccions de mig mandat. 

Richard Neal, president de la comissió, va demanar-les amb l'argument que el Congrés les havia de veure per determinar si calia legislar sobre les declaracions d'impostos dels presidents.

Trump va demandar la comissió i la causa va acabar al Suprem, que no li va donar la raó.

La signatura de Donald Trump en una de les declaracions de renda publicades pel Congrés
La signatura de Donald Trump en una de les declaracions de renda publicades pel Congrés (EFE / Shawn Thew)


De gairebé un milió a zero dòlars

Els documents que han vist finalment la llum mostren que el 2015, l'any que va començar la cursa presidencial, Trump va pagar 642.000 dòlars en impostos federals. 

Els dos anys següents, el que va guanyar les eleccions i el primer a la Casa Blanca, només va pagar 750 dòlars en cada declaració. 

El 2018, en canvi, va pagar gairebé un milió de dòlars, xifra que el penúltim any que va ser president va baixar a 133.000 dòlars.

L'últim any que va estar en el càrrec, Trump va pagar zero dòlars d'impostos federals.

Aquestes fortes fluctuacions es deuen al fet que Trump i la seva dona, Melania, van adduir pèrdues i van sol·licitar fortes deduccions.

Es dona la circumstància que Trump va ser el primer president dels Estats Units que no va fer públics els seus impostos en dècades. L'últim havia estat Gerald Ford, que va ser president del 74 al 76. 

Una còpia d'una de les declaracions de renda de Trump que ha fet públiques el Congrés dels Estats Units
Una còpia d'una de les declaracions de renda de Trump que ha fet públiques el Congrés dels Estats Units (Reuters / Julio-Cesar Chavez)


6.000 pàgines de documentació

Les investigacions de la comissió parlamentària també han posat al descobert que l'agència tributària dels Estats Units va incomplir l'obligació d'auditar els comptes de Trump durant 3 dels 4 anys que va ser president. 

Això ha portat la Cambra de Representants a presentar un projecte de llei sobre les declaracions d'impostos presidencials.

En total, s'han publicat gairebé 6.000 pàgines de documentació: unes 2.700 corresponen a les declaracions de Trump i la seva dona, Melania Trump.

Les més de 3.000 restants són les corresponents als seus nombrosos negocis.

Trump: "El Suprem no ho hauria d'haver aprovat"

Aspirant a candidat presidencial el 2024, Trump ja ha reaccionat a la notícia. 

"Els demòcrates no ho haurien d'haver fet mai, el Tribunal Suprem no ho hauria d'haver aprovat mai, i suposarà coses horribles per a molta gent", ha assegurat.

"La gran divisió dels Estats Units creixerà i s'agreujarà. Els demòcrates radicals d'esquerres ho han convertit tot en una arma, però recordeu que això és un carrer de dos sentits".

Kevin Brady, màxim representant dels republicans a la comissió, ha acusat els demòcrates d'haver-hi fet "una taca lamentable" que "farà que la política dels Estats Units sigui encara més divisiva i descoratjadora". 

"A la llarga, els demòcrates ho lamentaran", ha afegit en un comunicat.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut