La diputada de Vox al Parlament de l'Aragó i nova presidenta de la cambra, Marta Fernández
La diputada de Vox al Parlament de l'Aragó i nova presidenta de la cambra, Marta Fernández (EFE/Javier Cebollada)

Vox també presideix el Parlament d'Aragó després d'un acord amb el PP

Marta Fernández és la nova presidenta de les Corts d'Aragó, la tercera comunitat on l'extrema dreta aconsegueix aquest càrrec, després de les Balears i el País Valencià

RedaccióActualitzat

Marta Fernández és la nova presidenta del Parlament d'Aragó. Aquest divendres s'han constituït les Corts i l'extrema dreta ha aconseguit el càrrec després d'un acord amb el PP. Pràcticament en el temps de descompte, les dues formacions han pactat la presidència de la cambra en una fórmula que es podria repetir en el govern de la comunitat.

La diputada electa per Saragossa Marta Fernández és la designada per Vox per ocupar la presidència. Fernández ha esborrat en les últimes hores el seu perfil tant a Twitter com a Instagram, @marthynahappy, on havia publicat missatges negacionistes del canvi climàtic, antivacunes i antifeministes.

Fernández ha estat elegida amb 35 vots a favor. La resta de vots, 32, han estat en blanc.

La votació s'ha fet després que els diputats han jurat el càrrec. A banda de la presidència, s'han votat dues vicepresidències i dues secretaries. Tal com marcava l'acord, el PP ha aconseguit la vicepresidència primera i la secretaria primera.

L'hemicicle de les Corts de l'Aragó (Europa Press)
L'hemicicle de les Corts de l'Aragó (Europa Press)

El PP justifica l'acord per "història i tradició parlamentàries". En un comunicat, els populars asseguren que a l'Aragó, en les últimes legislatures, el tercer partit amb major nombre de vots ha obtingut un lloc a la Mesa del Parlament.

 

Setmana de negociacions

L'acord arriba després de dies de converses entre totes dues formacions que, tot i sumar majoria absoluta del 28 de maig, han trigat molt a aconseguir fer avançar les negociacions.

A banda de la constitució de la Mesa, està en joc la governabilitat a l'Aragó. El candidat popular, Jorge Azcón, guanyador dels comicis, ha fet una ronda de contactes amb els diversos grups polítics per conèixer quina posició tenen de cara a la investidura, que encara no té data.

Azcón ha negociat amb el Partit Aragonès (PAR) i Aragó Existeix, tot i que aquesta hipotètica aliança encara necessitaria Vox, que s'hauria d'abstenir, per poder prosperar.

Davant la possibilitat de bloqueig, el PSOE ha anunciat que està disposat a presentar candidatura per presidir les Corts aragoneses si finalment els populars, que van guanyar les eleccions, i el partit d'extrema dreta no tanquen cap acord. Els socialistes necessitarien, això sí, els vots del Partit Aragonesista, de Terol Existeix i d'altres partits d'esquerra.

Paral·lelament, aquesta setmana, a Extremadura, la candidata popular a la presidència del govern autonòmic, María Guardiola, s'ha plantat i ha trencat les negociacions amb el partit de Santiago Abascal per la seva posició sobre violència masclista.

El candidat del PP a la presidència de l'Aragó, Jorge Azcón
El candidat del PP a la presidència de l'Aragó, Jorge Azcón (EFE / Javier Cebollada)

Victòria del PP sense majoria absoluta

A les eleccions autonòmiques del mes de maig, el PP va passar de 16 a 28 diputats i va deixar el PSOE de Lambán sense opcions per governar.

Tot i això, els populars necessiten Vox per tenir majoria absoluta. Per això, totes dues formacions fa dies que negocien. Caldrà veure si s'arriba a un acord i si aquest acord és per governar en coalició, com ja han acordat en altres comunitats com les Illes Balears o el País Valencià.

D'altra banda, el PSOE ha decidit proposar l'expresident Javier Lambán com a senador autonòmic.

El president en funcions de l'Aragó i líder regional del PSOE, Javier Lambán
El president en funcions de l'Aragó i líder regional del PSOE, Javier Lambán (EFE / Javier Cebollada)

 

ARXIVAT A:
PPPSOEVoxAragóEleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut