Els guanyadors de les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid, el País Valencià i les Illes Balears: Isabel Díaz Ayuso, Carlos Mazón i Marga…
Els guanyadors de les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid, el País Valencià i les Illes Balears: Isabel Díaz Ayuso, Carlos Mazón i Marga Prohens

Ayuso arrasa a Madrid i el PP s'imposa al País Valencià, les Illes i Aragó

Amb el resultat de les eleccions autonòmiques, els populars necessitaran el suport de Vox per governar al País Valencià i les Illes Balears

Ramon Radó / Sílvia MateuActualitzat

El PP ha tenyit de blau el mapa espanyol en les eleccions autonòmiques d'aquest 28 de maig, igual que ha fet en els comicis municipals.

A la Comunitat de Madrid, la llista d'Isabel Díaz Ayuso millora els resultats de fa dos anys i aconsegueix la majoria absoluta que anhelava.

D'altra banda, els populars són la força més votada al País Valencià, les Illes Balears, Múrcia, Cantàbria i La Rioja, on podran governar si arriben a acords d'investidura amb Vox.

A més, els populars també podrien governar Extremadura, perquè sumen majoria absoluta amb Vox tot i que el PSOE és el partit més votat.

Els socialistes només podran conservar els governs de Castella-la Manxa i Astúries. També podrien continuar al capdavant de l'executiu de Navarra, si aconsegueixen un acord amb Geroa Bai i EH-Bildu.


 

Díaz Ayuso arrasa a la Comunitat de Madrid

A Madrid, amb més d'un 98% escrutat, Isabel Díaz Ayuso aconsegueix 71 diputats que li donarien la majoria absoluta. El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio ja mostrava bones perspectives per a la líder popular.

Des del balcó de la seu del PP del carrer Génova, Ayuso ha dit que el resultat electoral demostra que els ciutadans volen "continuar units al voltant d'aquest gran país, aquesta gran nació, una de les més importants del món".

El PSOE de Juan Lobato liderarà l'oposició després d'obtenir 27 diputats, els mateixos que Més Madrid. La llista encapçalada per Mónica García fa dos anys va ser la segona més votada.

Vox, liderada per Rocío Monasterio, obté 10 escons. Per la seva banda, Podem no ha aconseguit representació a l'Assemblea autonòmica.

Fa quatre anys, la força més votada va ser el PSOE, tot i que un acord de les formacions de dretes va portar Díaz Ayuso a la Real Casa de Correos. A mitja legislatura, la líder popular va dissoldre el Parlament autonòmic i va convocar eleccions anticipades, que va guanyar còmodament, amb 65 dels 136 escons de l'Assemblea de Madrid.

Isabel Díaz Ayuso saluda des del balcó de Génova després de guanyar les eleccions autonòmiques
Isabel Díaz Ayuso saluda des del balcó de Génova després de guanyar les eleccions autonòmiques (EFE / Juanjo Martín)


PP i Vox sumen majoria absoluta al País Valencià

Al País Valencià, amb un 97,82% escrutat, el socialista Ximo Puig no podrà reeditar el Pacte del Botànic i el PP previsiblement recuperarà el govern autonòmic, tot i que necessitarà el suport de l'extrema dreta de Vox.

Amb Carlos Mazón al capdavant, els populars més que dupliquen els diputats: dels 19 de fa quatre anys passen a 40. Amb els 13 escons de Vox, la suma de les dretes supera àmpliament els 50 vots de la majoria absoluta.

Els socialistes sumen quatre diputats respecte al 2019 i arriben fins als 31 escons, mentre que Compromís en perd dos i es queda amb 15.

Fa quatre anys, el PSPV va ser la formació més votada a les Corts valencianes amb 27 diputats. Amb els 17 escons de Compromís i els 8 de Podem-Esquerra Unida, es va reeditar el Pacte del Botànic i Ximo Puig va continuar com a president valencià.

Els caps de llista del PP a la Generalitat i l'Ajuntament de València, Carlon Mazón i Maria José Catalá
Els caps de llista del PP a la Generalitat i l'Ajuntament de València, Carlos Mazón i María José Catalá (EFE / Ana Escobar)

PP i Vox, també majoria a les Illes

A les Illes Balears, previsiblement la dreta tornarà a un govern que va perdre el 2015. La popular Marga Prohens encapçala el recompte amb un 99,2% escrutat i aconsegueix 25 diputats.

En aquest cas, Vox també serà clau perquè les dretes arribessin a la presidència del Govern Balear, amb 8 escons, cinc més que fa quatre anys. La suma de PP i Vox se situa tres per sobre del llindar de la majoria absoluta, situat en 30 regidors.

La fins ara presidenta balear, Francina Armengol, serà la cap de l'oposició. El PSIB ha aconseguit 18 diputats, un menys dels que tenia fins ara. Podem perd 5 dels 6 diputats que tenia i es queda amb un únic representant a la cambra.

Més per MallorcaMés per Menorca mantenen els 4 i els 2 parlamentaris, respectivament, que tenen actualment al Parlament.

El PI i Ciutadans perden la representació que tenien en aquesta legislatura. En canvi, Sa Unió entra a les Corts balears amb un diputat.

L'any 2019, el PSIB va imposar-se amb 19 diputats, tres més dels que va obtenir el PP. Francina Armengol va ser escollida presidenta balear amb el suport de Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera.

La candidata del PP a la presidència balear, Marga Prohens, celebra la victòria d'aquest 28M
La candidata del PP a la presidència balear, Marga Prohens, celebra la victòria d'aquest 28M (EFE / Miquel A. Borràs)

Lambán perd Aragó

A Aragó, l'actual president, el socialista Javier Lambán, perdrà el càrrec després que PP i Vox sumin 35 escons, un més que la majoria absoluta. Els populars obtenen 28 diputats, 12 més que en la legislatura anterior, i l'extrema dreta de Vox 7, quatre més dels que tenia fins ara.

En canvi, els socialistes es queden amb 23 escons, un menys dels que tenien fins ara.

Lambán, president autonòmic des de fa vuit anys, ja ha reconegut la derrota. "No ha pogut ser", ha afirmat el mandatari, abans d'emplaçar els socialistes aragonesos a recuperar l'executiu autonòmic l'any 2027.

El president aragonès, Javier Lambán, en el moment en què ha reconegut la derrota
El president aragonès, Javier Lambán, en el moment en què ha reconegut la derrota (EFE / Javier Belver)
ARXIVAT A:
Comunitat de MadridPaís ValenciàIlles BalearsIsabel Díaz AyusoEleccions municipals 2023Eleccions autonòmiques 2023
Anar al contingut