Cifuentes va dimitir el 25 d'abril del 2018, poques hores després de la difusió d'aquestes imatges (Europa Press / Ricardo Rubio)

Cristina Cifuentes guanya el plet a Eroski pel vídeo del suposat furt de les cremes

Les imatges van precipitar la dimissió de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid

Redacció/AgènciesActualitzat

La justícia ha donat la raó a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes en el cas del suposat furt d'unes cremes de bellesa en un supermercat Eroski el maig del 2011. El cas en va precipitar la dimissió.

L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat el grup basc Eroski per haver vulnerat la intimitat de Cifuentes i l'haurà d'indemnitzar amb 30.000 euros per danys i perjudicis.

La sentència afirma que l'empresa no va custodiar adequadament el vídeo en què es veia com la política agafava uns cosmètics. Per això, conclou que se li va vulnerar el dret a la intimitat.

Cifuentes va dimitir el 25 d'abril del 2018, poques hores després de la difusió d'aquestes imatges de les càmeres de seguretat, que havien estat enregistrades set anys abans. En diverses ocasions ha dit que considera que va ser víctima d'un complot polític.

A la mateixa època, Cifuentes estava envoltada de polèmica per altres presumptes irregularitats a l'hora d'obtenir un màster a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid cursat entre el 2011 i el 2012. La sentència la va absoldre.

Ara, l'Audiència declara que la conducta d'Eroski "és constitutiva d'una vulneració del dret fonamental de Cristina Cifuentes i la seva intimitat personal, garantida a l'article 18 de la Constitució".

El tribunal considera que l'empresa no va complir les obligacions de la normativa de protecció de dades.

De 450.000 euros a 30.000

Cifuentes sostenia que s'havien vulnerat els seus drets a l'honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge. Els magistrats li donen la raó parcialment.

L'expresidenta madrilenya demanava una indemnització de 450.000 euros i que la sentència es publiqués en dos diaris d'abast estatal.

Els magistrats han reduït l'import i han desestimat que es publiqui en els rotatius, perquè diu que Eroski no va tenir "una especial intencionalitat", sinó que això seria atribuïble a terceres persones, que ho van utilitzar "amb finalitats polítiques".

El 2019, Protecció de Dades ja havia multat amb 150.000 euros el supermercat de Vallecas on es va fer la gravació.

Amb aquesta resolució, es remarca que tots els establiments comercials o les institucions que tinguin gravacions de càmeres de seguretat han d'evitar que les imatges siguin copiades. Les han de destruir cada 30 dies, excepte si les volen incorporar a una denúncia penal.

 

ARXIVAT A:
JudicialComunitat de Madrid
Anar al contingut